При вході в мечеть на вул. Лук’янівській у Києві збиті з дощок стелажі. На них люди складають взуття. Усередину заходять босоніж. Усі кажуть одне одному ”ід мубарак”, що означає ”щасливого свята”.

Жінки з дітьми підіймаються на другий поверх у спеціальну кімнату. Чоловіки під час молитви, яка триває 10 хв., стають навколішки й торкаються лобом підлоги. Більшість одягнуті в ділові костюми з краватками.

— Ураза-байрам — друге за значенням свято в мусульман, — говорить працівник мечеті Руслан Вахаєвич, 46 років. — Це розговіння, яке завершує піст у священний місяць Рамадан. Цілий місяць ми постували від сходу до заходу сонця. Не можна було навіть пити води. Добрі справи, зроблені в цей період, зараховуються в тисячократному розмірі. Тому в цей час ми щедро подаємо милостиню.

Серед жінок багато українок.

— Я прийшла в іслам у 16, — говорить 32-річна Фатіма Маєвська. — Батьки християни, але в церкву не ходили. Потім казали, що навіть раді за мене, бо з таким характером невідомо що з мене виросло б. Через дев’ять років познайомилася в мечеті з чоловіком Хайсамом Агою, одружилися. Зараз виховуємо сина 4-річного Нізара. При народженні в лікарні йому зробили обрізання. Це не обов’язково, але бажано.

Фатіма говорить, рвучко розмахуючи руками. На голові хустка. Такі носять навіть малі дівчата.

Біля крамниці у дворі 35-річна Наталя Копань розглядає хіджаб (головний убір мусульманок, який закриває волосся та шию. — ”ГПУ”) за 20 грн. Тут продають парфуми на основі ефірної олії. Звичайними, які містять алкоголь, користуватися не можна. Права рука в Наталі розмальована хною. Такі візерунки роблять до свята та нареченим у день весілля.

Під час частування жінки сідають із дітьми окремо від чоловіків. Для літніх людей, які не можуть сидіти на підлозі, ставлять стіл і стільці. Кілька жінок розносять наваристий суп із великими шматками м’яса. Потім подають плов із солодкими горіхами кеш’ю та квасолею.

У більшості жінок очі підведені чорним олівцем.

— Для жінки є особливі нагороди в раю, якщо вона старається бути гарною для свого чоловіка, — розказує 27-річна Айсілу Абсатарова. Вона допомагає розносити гостям плов. — Тільки нігтів не фарбуємо, бо під час намазу потрібно омивати лице, руки та ноги до кісточок.

26-річна Світлана Ягоднік іде за ширму. Стає там на коліна, молиться. Вона не змінювала ім’я, хоча її чоловіку подобалися імена Аміна та Фатіма.

— Я три роки тому познайомилася з йорданцем. Мама здавала йому квартиру. Він елегантно залицявся, навіть не натякав на інтимні стосунки, на відміну від українських хлопців. Обговорили з ним можливість багатоженства. Я була не проти. Вирішили, якщо він захоче — я підберу йому другу дружину.

В Україні близько 2 млн мусульман. Найбільше — у Криму. Великі общини є в Одесі, Києві, Донецьку та Львові.

— Українські мусульмани відрізняються більшою демократичністю, — говорить Руслан Вахаєвич. — Жінки розмовляють у мечеті. Можуть знайомитися з друзями чоловіка. В Іраку та Саудівській Аравії це заборонено.

Теги: