Організаторами конференції виступили Архів Сербської Православної Церкви та інтернет-портал «ROCOR STUDIES. Питання історії Руської Закордонної Церкви».

Перед початком роботи конференції було звершено панахиду за спочилими ієрархами, священиками, ченцями та мирянами Руської Православної Церкви Закордоном. Панахида відбулася у Свято-Троїцькому храмі (подвір’ї РПЦ) у Белграді. Панахиду очолив митрополит Берлінський і Германський Марк. Після звершення панахиди розпочала свою роботу наукова конференція.

З привітаннями до конференції звернулися патріарх Сербський Порфірій, митрополит Київський і всієї України Онуфрій, митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський, первоієрарх Руської Православної Церкви Закордоном Іларіон та декан Свято-Троїцької духовної семінарії у Джорданвіллі М. Ю. Шидловський. В роботі конференції взяли участь науковці з Росії, України, Білорусі, Сербії, Сполучених Штатів Америки, Канади та Австралії.

Володимир Бурега представив на форумі доповідь на тему «Служіння митрополита Антонія (Храповицького) на Київській кафедрі (1918-1919)». У своїй доповіді професор В. В. Бурега зосередився на обставинах обрання митрополита Антонія на Київську кафедру у 1918 р., а також на його взаєминах з Гетьманським урядом.

Міжнародна наукова конференція у Белграді продовжила свою роботу до 25 листопада.

Того ж дня, 25 листопада, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зустрівся з надзвичайним і повноважним послом Республіки Сербія в Україні А. Йовановичем.


Сербського посла супроводжували перший радник Посольства Л. Чоліч та перекладач М.Л. Онуфрійчук. Також у зустрічі взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич.

Під час зустрічі були обговорені питання розвитку відносин між православними народами України та Сербії в церковній, суспільній та культурній сферах.

Теги: