Об’єкти культурної спадщини потрібно залишати у власності держави, а релігійним громадам вони мають надаватися в безоплатне користування. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловила заступник голови комітету Верховної Ради з питань культури та духовності, народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська.


"З моєї точки зору не проведена достатня дискусія з цього питання (щодо передання об’єктів культурної спадщини у власність релігійних громад – Ред.). Безумовно, такого роду закон треба приймати після тісного обговорення із громадськістю, з культурними прошарками, з релігійними, а також з політологами, які оцінять можливі соціально-політичні наслідки таких кроків", – зазначила І.Богословська.

Вона зауважила, що об’єкти культурної спадщини мають залишатись у власності держави, але передаватись релігійним громадам у користування на безоплатній основі. "Що стосується власності, я переконана, що ці об’єкти повинні залишатись у державній власності, але передаватись у безоплатне користування релігійним громадам, тим, які історично розташовані в тих чи інших місцях", – зазначила народний депутат.

Парламентарій наголосила, що Софію Київську не варто передавати жодній церкві. "Що стосується Софії, я б її не передавала жодній церкві, оскільки це місце конфліктне, історично не визначене,  до якої конфесії чи до якого відгалуження воно повинно належати. Зрозуміло, що це православна церква. Але українська чи московська?" – додала І.Богословська.

Вона зауважила, що в цьому випадку не варто знову наражатися на конфлікт. "Софію я б залишила державним заповідником і місцем, де можуть правити молитву представники будь-яких церков. Що стосується Почаївської та Печерської лаври, … їх треба залишати за церквою, але власність залишати за державою", – наголосила депутат.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект 9690 про внесення змін до деяких законів України (щодо передання об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям), яким передбачається врегулювання норм законодавства щодо створення умов для повернення культових споруд релігійним громадам через виключення з Переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації, культових споруд, розподіл повноважень Кабінету Міністрів України та місцевих державних адміністрацій стосовно надання Кабінетові Міністрів України права передавати релігійним організаціям об’єктів культурної спадщини національного значення, а місцевим державним адміністраціям – пам’яток місцевого значення.

8 лютого глава УПЦ КП Філарет направив лист Президенту України Віктору Януковичу із проханням вжити заходів для недопущення прийняття парламентом закону, яким буде дозволено приватизацію Києво-Печерської лаври.

Теги: