1 червня у Тернополі, в приміщенні єпархіального Управління УАПЦ, глава Української Автокефальної Православної Церкви митрополит Мефодій спільно з архієпископом Іовом, якого Синод УПЦ Київського Патріархату у травні звільнив від керівництва Тернопільсько-Кременецькою єпархією та почислив на спокій, дали для представників ЗМІ прес-конференцію, передає "Релігія в Україні" з посиланням на Uaoc.net.

Для широкої громадськості було оприлюднено спільну «Заяву» обох ієрархів від 16 травня цього року, у якій повідомляється про поєднання двох Церков на Тернопільщині. Після зачитання тексту «Заяви» два ієрархи відповіли на питання журналістів.

Заява


 Враховуючи бажання православних віруючих України мати Єдину Помісну Українську Православну Церкву, Українська Автокефальна Православна Церква в особі Предстоятеля – Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України та Українська Православна Церква Київського Патріархату в особі Високопреосвященного Іова, архієпископа Тернопільського і Кременецького, зібравшись 16 травня 2012 року Божого у м.Тернополі дійши до переконання про необхідність єднання Церков на регіональному рівні.

Оскільки численні спроби поєднати дві Церкви-Сестри упродовж більше десяти років на рівні Предстоятелів успіху не досягали, православне духовенство та миряни Тернопільщини, та інших регіонів, прийшли до згоди у питанні об’єднані Церков – започаткувати цей процес на місцевому рівні.

Учасники об’єднавчих переговорів домовились про наступне:

  1. Відновити Євхаристійне єднання.
  2. Дотримуватись цілісності нині існуючих канонічних структур обох Церков.
  3. Залишити і надалі священство та парафії у канонічному підпорядкуванні свого правлячого архиєрея до остаточної загальноцерковної єдності.

Розглядаємо дану модель, як найбільш ефективну для досягнення високої цілі – утвердження Помісної Церкви та закликаємо єпископат, духовенство та мирян продовжувати справу об’єднання Українського Православ’я для користі віруючого народу та України.

Від імені духовенства та мирян Української Автокефальної Православної Церкви та Української Православної Церкви Київського Патріархату:


Блаженнійший Мефодій,
митрополит Київський і всієї України

Високопреосвященний Іов,

архієпископ Тернопільський і Кременецький

Теги: