Глава УГКЦ розказав про успіхи і невдачі у взаємовідносинах з православними «У нашій Церкві є внутрішні й зовнішні проблеми. Внутрішні пов’язані з нашим розвитком. Наша Церква повстала з попелу. У часи Радянського Союзу ми не могли вільно визнавати свою віру. Тепер потрібно наново вибудувати свою структуру, що передусім стосується теренів Центральної й Східної України…», -- таку думку висловив блаженніший Святослав (Шевчук), глава УГКЦ, в інтерв’ю для словацького видання «Слово» під час паломництва до відпустового місця в с. Літманова (Словаччина), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Що стосується проблем зовнішніх, то вони пов’язані з екуменічним діалогом. В Україні діє велика кількість Церков. Найближчою для нас є Православна Церква…», -- додав Верховний архієпископ УГКЦ.

На думку глави УГКЦ, через те, що Православна Церква поділена – існує УПЦ (МП), УПЦ КП, УАПЦ, – складно вести екуменічний діалог з цими юрисдикціями, оскільки вони самі мають суперечності між собою. «Екуменізм краще вдається на двосторонньому рівні, – продовжує думку архієпископ. – Одним із найбільших успіхів у цій сфері було спільне звернення греко-католиків і православних Московського й Київського Патріархатів у зв’язку з 20-ю річницею незалежності України, у якому ми також вказали на духовні корені сучасної економічної кризи».

Відповідаючи на запитання журналіста щодо становища УГКЦ в сучасному українському суспільстві, глава Церкви відповів, що до Греко-Католицької Церкви в Україні ставляться з великою повагою, хоча греко-католики становлять лише 10% українців. «Думаю, це тому, що серед нас є такі великі постаті, як, наприклад, Кардинал Любомир Гузар, якого можна назвати мудрецем українського народу», – сказав він.

Крім того, Святослав зазначив, що після його обрання Предстоятелем УГКЦ багато соціологів і аналітиків опублікували свої погляди про місце УГКЦ в житті українського народу. З них випливає, що приблизно 40% українських християн не ідентифікують себе з жодною Церквою, але половина з них симпатизує УГКЦ. «Саме тому багато хто вважає нашу Церкву сильним моральним ядром, яке може стати основою для відродження суспільства», – сказав Святослав (Шевчук) в інтерв’ю для словацького видання «Слово».

Теги: