Напркінці минулого року Видавничий відділ УПЦ Київського Патріархату видав книгу "Священномученик Макарій, митрополит Київський – святий України, Білорусі та Литви [з акафістом]", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Волинської єпархії УПЦ КП.

Роботу над якою здійснювала Анна Троїцька. Як зазначає дослідниця, "мощі святого митрополита Макарія без будь-яких ознак тління вже більше 500 років є київською святинею. Віруючі завжди шанували його не менше, ніж Києво-Печерських святих чи великомученицю Варвару. Обста­вини життя і смерті цієї людини породжують безліч запитань і версій у до­слідників, і дивовижно перегукуються з подіями сучасності".

Чому поставлення сщмч. Макарія митрополитом Київським у 1495 році відбулось із порушенням традиційної процедури? Чи не пов’язана його по­дорож до Києва й загибель з намірами еліти Русько-Литовської держави щодо юридично-політичного відновлення удільного князівства Київського? Авторка спробувала відгадати ці загадки.

Коротко викладено історію Великого князівства Литовського і Руського, причини і процес поділу Ки­ївської православної митрополії (відокремлення в XV ст. невизнаної авто­кефальної Московської).

Книгу видано з благословення Патріарха Філарета і присвячено 515-ій річниці мученицької кончини святого.

Уривок з книги "Священномученик Макарій, митрополит Київський – святий України, Білорусі та Литви" друкувала "Релігія в Україні" в 2011 році.

Теги: