Голови УГКЦ та РКЦ Польщі підписали спільну декларацію і попросили прощення за Волинську трагедію28 червня, напередодні вшанування пам’яті жертв 70-х роковин злочину на Волині, у Варшаві між Українською Греко-Католицькою Церквою та Римо-Католицькою Церквою Польщі підписано спільну Декларацію, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Під Декларацією поставили підписи: блаженніший Святослав Шевчук, глава Української Греко-Католицької Церкви, архиєпископ Юзеф Міхалік, Перемишльський митрополит латинського обряду, голова Конференції єпископату Польщі, архиєпископ Мечислав Мокшицький, Львівський митрополит латинського обряду, голова Конференції Римо-Католицького Єпископату України, та архиєпископ Іван Мартиняк, митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ.

У документі наголошено, що «християнська оцінка злочину на Волині вимагає однозначного осудження і перепросин». «Вважаємо, що насилля та етнічні чистки за жодних обставин не мають права бути методом вирішення конфліктів і не можуть бути виправдані ні політичним, ні економічним, ні релігійним інтересом. Прагнемо вшанувати пам’ять невинно загиблих, попросити пробачення в Бога за вчинені злочини й закликати всіх українців і поляків, як у Польщі, в Україні, так і в цілому світі, до відваги відкрити серця та розум для взаємного пробачення і примирення», – наголошують ієрархи Церков.

Також згадано слова блаженнішого Любомира Гузара, висловлені в 2001 році, про те, що «деякі сини та дочки Української Греко-Католицької Церкви чинили зло, на жаль, свідомо й добровільно, своїм ближнім власного народу та інших народів».

«Як Глава Греко-Католицької Церкви хочу повторити ці слова й сьогодні та попросити пробачення у братів-поляків за злочини, скоєні в 1943 році», – процитовано в документі слова блаженнішого Святослава.

«В ім’я правди вважаємо, що прощення і прохання про вибачення вимагає і позиція тих поляків, які чинили зло українцям та відповідали насиллям на насилля. Як Голова Єпископату Польщі прошу у братів-українців прощення», – сказав голова Римо-Католицького Єпископату Польщі.

До заклику про примирення приєднався і голова Римо-Католицького єпископату України, під впливом якого католицькі єпископи України, що мають переважно польське походження, ухвалили Пастирський лист з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії з намаганням визначити «пропорційність» провини українців і поляків.

«До сьогодні поляки та українці тримають у своїй пам’яті болючі рани й спогади про Волинську трагедію. Особливо помітні вони в сучасному українському суспільстві, добро якого найважливіше і для Римо-Католицької Церкви в Україні. Надіюся, що попри трагічне минуле, добросусідські та християнські відносини поляків та українців можливі всюди, де вони зустрічаються, співпрацюють чи думають про майбутнє», - сказав архиєпископ Мечислав Мокшицький.

У Декларації засуджено «крайній націоналізм та шовінізм», адже «атеїстичний і тоталітарний комунізм та нацизм у ХХ столітті призвели до мільйонів жертв». «Ніщо не виправдовує взаємну ворожість, яка призводить до пролиття братньої крові… Ненависть і насильство – це завжди вияв деградації людини та народу. Натомість пробачення, братерство, співчуття, допомога і любов стають гідним і довготривалим фундаментом культури людського співжиття», – мовиться в Декларації.

«Лише пізнання історичної правди може втихомирити розбурхані довкола цієї справи емоції», – переконані ієрархи Церков. Вони закликають українських та польських науковців до досліджень історичних джерел та формування списку імен загиблих під час Волинської трагедії.

«Нехай Господь спогляне на Церкву на наших землях і допоможе українському та польському народам жити в мирі, взаємно ділитися своїм духовним багатством, а також вносити свій вклад у єдність та майбутнє Європи! Надсилаємо також братнє вітання братам-православним, вірячи, що процес взаємного примирення вилікує рани, які перешкоджають гармонійному співіснуванню народів та ширшому прагненню єдності Христової Церкви», – наголосили ієрархи Церков у спільній Декларації. 

Голови УГКЦ та РКЦ Польщі підписали спільну декларацію і попросили прощення за Волинську трагедіюГлава УГКЦ Святослав (Шевчук) 28 червня у Варшаві зустрівся також із маршалком сейму Республіки Польща Евою Копач та маршалком Сенату Богданом Борусевичем.

Головна тема зустрічі зі спікером нижньої палати парламенту Польщі було питання польсько-українського примирення в контексті 70-х роковин Волинської трагедії. Ева Копач та блаженніший Святослав погодилися, що потрібно постійно докладати зусиль для примирення та діалогу країн, Церкви та суспільства.

Верховний архиєпископ також висловив повагу до польського народу та подякував за прийом і позитивний перебіг його візиту.

У ході зустрічі обговорили й документи про пам'ять волинського злочину і його жертв. Спікер нижньої палати парламенту висловила вдячність за спільну Декларацію з нагоди 70-х роковин трагедії на Волині, яку підписали сьогодні представники УГКЦ та РКЦ Польщі. «Декларація - це вираженням того, що справа польсько-українського примирення дуже важлива», - наголосив Святослав. Він запевнив, що її буде прочитано в церквах в Україні й поширено в українському суспільстві.

Ева Копач згадала про поточну роботу над проектом резолюції сейму щодо Волинської трагедії. Вона наголосила, що його обговорення викликає багато емоцій як у Польщі, так і в Україні. «Хочемо, щоб цього року урочистості пройшли в атмосфері примирення, на основі історичної правди та відповідного вшанування жертв», - заявила маршалок Сейму.

Ева Копач також звернулася із проханням до глави УГКЦ спорудити в Луцьку хрест у пам'ять про Волинську трагедію. Вона запропонувала організувати в Польщі та Україні виставку, що показала б заходи двох країн, вжиті для польсько-українського примирення, зокрема ініціативи блаженного Папи Івана Павла II.

Спікер нижньої палати польського парламенту подякувала Блаженнішому Святославові за підтримку польської меншини у Львові, яка отримала від місцевої влади ділянку під будівництво польського дому.

На зустрічі також були присутні: Цезарій Грабарчик, віце-спікер сейму, польський співголова Парламентської асамблеї та України, Мирон Сич, голова комісії національних та етнічних меншин, Лех Чапля, глава канцелярії. А серед посадовіих осіб УГКЦ: архиєпископ Іван (Мартиняк), митрополит Перемишльсько-Варшавський, архиєпископ Ігор (Возьняк), митрополит Львівський, архиєпископ Володимир (Війтишин), митрополит Івано-Франківський, архиєпископ Василь (Семенюк), митрополит Тернопільсько-Зборівський.

Теги: