Архімандрит УПЦ, якого Синод звільнив з посади ректора богословської академії, не збирається іти23 червня в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія (УУБА) Карпатського університету під головуванням ректора, професора архімандрита Віктора (Бедь) пройшло засідання науково-педагогічної ради академії, на якій, зокрема, було розглянуто питання про рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня, яким члени Синоду позбавили о. Віктора посади ректора УУБА, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на прес-службу УУБА - КаУ.

Архімандрит Віктор (Бедь) доповів науково-педагогічній раді академії про рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня щодо кадрових ротацій та зазначив, що дане рішення "не впливає на подальшу богословсько-освітню, наукову та структурну діяльність Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, яка є складовою (підрозділом) єдиного, нероздільного духовно-навчально-наукового комплексу «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія - Карпатський університет імені Августина Волошина», що створений з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Україниської Православної Церкви та визнаного Міністерством освіти і науки України в галузі підготовки фахівців з вищою духовно-богословською освітою".

Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, за повідомленням її прес-служби, і надалі буде функціонувати і розвиватись як вищий духовно-богословський навчальний і науковий заклад в структурі Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія) за європейськими стандартами в галузі вищої богословської (теологічної) освіти.

Щодо переведення о. Віктора (Бедя) до кліру Мукачівської єпархії УПЦ, то архимандрит повідомив, що заяву про зарахування до кліру він не подавав та не просив Священний Синод УПЦ про такий перевід, як не просив і Високопресвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського про своє зарахування до кліру очолюваної ним єпархії, "оскільки після прийняття чернечого постригу та возведення в сан архімандрита Святійшим Анфімом, митрополитом Фессалонікийським в м. Салоніки (Греція) 20 березня 2010 року, з благословення Блаженнійшого Володмира та Його Відпускної грамоти, архімандрит Віктор (Бедь) є кліриком Елладської Православної Церкви на кафедрі, яка перебуває і у подвійному підпорядкуванні Всесвятійшого Патріарха Константинопольського".

Архімандрит Віктор зазначив, що про підготовку вище зазначених рішень Священного Синоду УПЦ він не був повідомлений, а проекти даних рішень були підготовленні та прийняті без будь-яких попередніх консультацій та погоджень.

Прес-служба УУБА-Кау повідомила: зважаючи на те, що засновником і ректором Карпатського університету, у складі якого діє як структурний підрозділ Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, є архімандрит Віктор (Бедь Віктор Васильович), то він і надалі залишається керівником як академії, так і університету, а богословська академія продовжує свою богословсько-освітню та наукову діяльність як вищий духовно-богословських навчальний заклад ІІІ-ІУ рівня акредитації.

У той же час, наскільки відомоУУБА була  заснована рішенням Синоду УПЦ, відповідно ректор туди призначався також рішенням Синоду.

Наразі незрозуміло, яким чином буде розв’язана ситуація навколо посади в УУБА.

Теги: