На зустрічі з українськими архієреями Константинопольського Патріархату керуючий справами УПЦ говорив про подолання церковного розділення19 лютого, з благословення Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Києво-Печерській лаврі керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) зустрівся з Предстоятелем УПЦ в США митрополитом Антонієм (Щербою) та Предстоятелем УПЦ в Канаді митрополитом Юрієм (Каліщуком), які перебувають у канонічній єдності з Константинопольським Патріархатом, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Зі сторони гостей у зустрічі також взяли участь єпископ Памфільський і Західної єпархії Даниїл (США), єпископ Торонтський Андрій (Канада), єпископ Едмонтонський Іларіон (Канада), а також духовенство та миряни з української діаспори США та Канади.

В бесіді також взяв зустріч заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу священик Віталій Поліщук.

Привітавши гостей, керуючий справами УПЦ висловив задоволення фактом візиту представників українських Церков з діаспори та підкреслив необхідність взаємного спілкування для кращого ознайомлення з реальною ситуацією в українському православ’ї.

Владика Антоній розповів, що духовенство й вірні УПЦ гостро переживають трагедію розділення українського православ’я. Він зазначив важливість подолання цього розділення виключно канонічним шляхом. Тільки у такому випадку, за словами митрополита, подолання розколу буде сприйняте як віруючими в самій УПЦ (МП), так і всією повнотою світового православ’я. Тому спільна позиція в цьому питанні українських канонічних Церков є запорукою віднайдення справжньої церковної єдності в Україні.

На думку митрополита Антонія, Церква в Україні мусить прийти до подолання розділення самостійно, шляхом діалогу та обміну думками, а тому будь-яке необережне втручання органів державної влади й окремих політиків у внутрішнє церковне життя може лише ускладнити цей процес. Як ректор Київських духовних шкіл, владика Антоній запропонував розглянути можливі форми академічної та іншої співпраці між УПЦ та українськими Церквами в діаспорі, що було позитивно сприйнято гостями.

У свою чергу Предстоятель УПЦ в Канаді митрополит Юрій від імені своєї пастви висловив глибокий жаль з приводу глибокої кризи, яка продовжується вже більше року в Україні та підкреслив, що однією з цілей візиту його делегації є молитва за мир та упокій душ тих, хто загинув під час кровопролиття в Україні.

Владика Юрій розповів також про візит делегації УПЦ в Канаді до Константинополя.

В свою чергу, першоієрарх УПЦ в США митрополит Антоній (Щерба) зазначив, що православна українська громада, що перебуває під його омофором у Сполучених Штатах Америки, також важко переживає трагічні події в Україні та молиться за якомога швидше об’єднання усіх православних та настання миру на українській землі.

Підсумовуючи розмову, керуючий справами УПЦ зауважив, що хоч українці проживають по різні боки океану, однак у ході спілкування особливо відчувалося, що усі присутні під час зустрічі однаково переживають за Україну, адже для нихвона є спільною Батьківщиною.

По завершенні спілкування сторони обмінялися пам’ятними подарунками. Зокрема, Предстоятелю УПЦ в США митрополиту Антонію та Предстоятелю УПЦ в Канаді Митрополиту Юрію були подаровані примірники Пересопницького Євангелія, факсимільне видання якого було звершене за ініціативи Української Православної Церкви.

Нагадаємо, що 16 лютого на запрошення глави УПЦ Київського Патріархату Патріарха Філарета делегація Української Православної Церкви в Канаді (під омофором Константинопольського Патріархату) на чолі з митрополитом Вінніпегу і всієї Канади Юрієм (Каліщуком) відвідала Київську Патріархію.

Теги: