Глава УГКЦ попросив прощення в усіх, кому УГКЦ упродовж століть завдала кривдиГлава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав у Світлий понеділок звернувся "до наших братів православних і до всіх наших сусідів", хто "відчуває образу до українських греко-католиків" зі словом примирення, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.


Архієрей нагадав, що Світлий понеділок традиційно є храмовим празником Патріаршого собору Воскресіння Христового. «За задумом нашого Блаженнішого Любомира, Патріарший собор стає осердям зустрічі з живими Христом, з воскреслим Спасителем. Патріарший собор став осердям зустрічей людей різних національностей, навіть різних мов, але й осердям зустрічі українського народу з цілим світом», – сказав Святослав.

За його словами, цей собор Воскресіння Христового наче символізує план дій будівництва єдиної помісної Церкви в Україні. Глава УГКЦ згадав маніфест «Один Божий народ у краї на Київських горах» свого попередника.

«Я б хотів роздумати з вами, – сказав Предстоятель УГКЦ, – лише над одним аспектом цього пророчого слова Блаженнішого Любомира… Усі Церкви сьогодні шукають рецепт поєднання. Говорять, що треба мати спільний календар, єдину помісну Церкву, яку на Київські гори приніс святий рівноапостольний князь Володимир. Ми знаємо, що нам це потрібно, але не знаємо, як до цього дійти. І Блаженніший Любомир нам пророчо про це говорить. Він каже: аби сьогодні знову всі спадкоємці Київської Церкви могли спільно служити Літургію, треба зробити перший крок, який, на його думку, називається - «від конфесійного взаємопоборювання до першості в любові». І він уже був зробив цей перший крок, який ми маємо продовжувати. Цей перший крок були його слова про прохання і уділення прощення».


Він продовжив: «... Хочу урочисто повторити те саме. Від імені нашої Церкви в Україні і на поселеннях звертаюся до наших братів православних і до всіх наших сусідів, кому, можливо, упродовж століть у різних історичних обставинах діти нашої Церкви завдали страждання. Дорогі браття і сестри, сьогодні просимо прощення в ім'я сили воскреслого Спасителя. Водночас звертаємося до вас із нашим словом прощення. Йдучи за словами св. Івана Павла ІІ кажемо: прощаємо і просимо прощення. Нехай це буде наш перший крок, наше свідчення першості в любові до всіх тих, хто відчуває образу до українських греко-католиків».

На думку архієрея, ці слова прощення і любові вже приносять плоди. Він відзначив, що «ми радіємо і урочисто відповідаємо на рішення Собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, яка вирішила на чолі зі своїм єпископом, священиками і своїм Божим людом шукати євхаристійного і адміністративного єднання з УГКЦ».

«Ми хочемо бути першими в любові і відкриваємо руки до всіх, хто хоче будувати єдність, хто хоче зустріти воскреслого Христа довкола єдиної трапези Тайної вечері», – наголосив Верховний архієпископ Святослав.

Також 1 травня, у свято Христового Воскресіння, глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій звернувся до духовенства і пастви своєї конфесії зі словом архіпастирської настанови, в якому сказав: «Ми молимося за нашу українську землю, за наш народ … У цей день ми просимо, щоб Господь вселив у наші серця мир, щоб світ був в нашій душі, наших сім’ях, і в нашій державі і по всій землі».

«Нехай у цей день кожен із нас пригадає, що всі ми є творінням Божим, – цитує Предстоятеля сайт УПЦ (МП). – Нехай Господь дасть кожному з нас добрий розум, щоб ми заради цього великого свята життя пробачили один одного, допомагали один одному звершувати свою земну ходу, і щоб ми об’єднані союзом Божественної любові єдиним серцем і єдиними устами заспівали переможний гімн славного Христового Воскресіння...».

Теги: