Під час церемонії патріарх надав українцеві нове черенече ім’я Яків в честь преподобного Якова (Цілікіса) Евейського, який походив з Лівісі біля Тельмісоса в Малій Азії.

Напередодні, 29 листопада, по завершенню роботи Синоду Вселенського Патріархату, з благословення патріарха Варфоломія постійний представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов (Геча) здійснив над Андрієм Крочаком іночеський постриг.

Отець Яків (Крочак) служитиме патріаршим дияконом при Вселенському патріархові в Константинополі. Він є духовним сином і учнем відомого православного богослова, професора і архієпископа Тельміського Іова (Гечи), який так само за походженням українець.

Вперше українець став патріаршим дияконом Вселенського патріарха в Константинополі

Отець Яків (Крочак) народився 17 січня 1991 р. в українській емігрантській родині в м. Саскатуні в Канаді. Його батько Тарас Крочак – православний священик, який служить в канадському місті Калгарі в Українській Православній Церкві Канади під омофором Вселенського Патріархату. Андрій Крочак навчався на богословському факультеті Салонікійського університету ім. Арістотеля у Греції та в аспірантурі при Інституті вищих досліджень в галузі православного богослов'я при Православному центрі Вселенського патріархату в Шамбезі (діє в Швейцарії на базі Вселенського патріархату, Фрібурзького та Женевського університетів). Має наукову ступінь кандидата теології, вільно володіє чотирма мовами – українською, англійською, грецькою та французькою. Наразі захищає докторську дисертацію з літургійної теології при Паризькому католицькому інституті у Франції. На запрошення патріарха Варфоломія тривалий час проходив послушенство та стажування при Вселенській патріархії у Фанарі, де й проживає.

Нагадаємо, 29 листопада в Константинополі завершив роботу Синод Вселенського патріархату, на якому було затверджено проект статуту об’єднаної автокефальної Православної Церкви в Україні та розглянуто питання скликання установчого Собору такої Церкви в Україні і надання їй канонічного томосу про автокефалію.

Фото Facebook

Теги: