"... На час дії цих посилених обмежень роз’яснити, що п. 3 «Практичних настанов для єпископату, духовенства і вірних у зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби (COVID-19)» (затверджених Священним Синодом 17 березня 2020 р.) дозволяє проведення богослужінь у храмах самими лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності мирян. Під час проведення таких богослужінь миряни повинні долучатися до спільної молитви, використовуючи можливості віддаленого зв’язку", - йдеться у синодальному рішенні.

При цьому ПЦУ наполягає "перед державною владою та органами місцевого самоврядування на тому, що богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції»".

У своєму рішенні Синод нагадує, що такі ж посилені обмеження було запроваджено і в низці країн, де діють Православні Церкви (Вселенський Патріархат, Олександрійський Патріархат, Антіохійський Патріархат, Єрусалимський Патріархат, Румунський Патріархат, Церква Кіпру, Церква Греції та інші).

Оскільки віруючі-миряни тимчасово обмежені у можливості фізично брати участь у церковних службах, їм рекомендується організувати в своїх оселях молитовний куточок з іконами, Священним Писанням (Біблією), молитовним світильником (лампадою) або свічкою, молитовником, приділяти більшу увагу особистій молитві ранком, ввечері та протягом дня, читанню духовно-повчальних книг, настанов та проповідей (в тому числі розміщених на сторінках у мережі). Віряни заохочуються до читання Священного Писання, насамперед Євангелія, молитовного читання Псалтиря, акафістів до Пресвятої Богородиці, святого великомученика і цілителя Пантелеймона та інших святих, з частим піднесенням молитви під час пошесті згубної (епідемії), затвердженої Синодом. Бажаючі заохочуються підносити щодня одночасну молитву о 21 годині вечора за київським часом.

На прохання віруючих священник відвідує їх вдома для духовних бесід, сповіді та причастя, вживаючи належні заходи.

Фото wikipedia

Теги: