Сайт єпархії нагадує про висновки зборів медичного відділу Вінницької єпархії стосовно вакцинації проти COVID-19 від 16 серпня 2021 р., в якому зазначається, що "питання вакцинації від COVID-19 ще досить спірне", а "віряни єпархії не повинні впадати у крайнощі та включатись у пропаганду компаній антивакцинації або беззастережливої обов’язкової вакцинації".

При цьому як аргумент наголошується, що "вакцини хоча і отримали дозвіл на використання за прискореною процедурою, однак дослідження по них продовжуються". Водночас відомо, що у світі, зокрема в Україні, проти COVID-19 широко використовуються також вакцини "КороноВак", зроблені за традиційною технологією розробки інактивованих вірусних вакцин – це давно досліджена технологія виготовлення вакцин, яка не викликає жодного сумніву у лікарів.

Далі сайт єпархії посилається на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову, яка нещодавно заявила про непримустимість обмежень у правах осіб, які не вакцинувалися.

Сайт єпархіє зазначає: "Розуміючи стурбованість громадян, яка викликана вимогами обов’язкової вакцинації деяких верств населення, Вінницька єпархія просила медиків та офіційних представників охорони здоров’я України надавати вичерпну інформацію про якість та склад вакцин, можливі ускладнення та ризики, щоб люди робили усвідомлений вибір і мали довіру до наданої інформації щодо ефективності та безпечності вакцин".

Відтак єпархія закликає: "Враховуючи велику стурбованість різних верств населення, просимо недопустити обмеження прав і свобод людей, які з різних причин відмовились від вакцинації. Також вимагаємо забезпечення проведення безкоштовних ПЛР-тестів, як це відбувається у багатьох країнах Європи (в лікарнях і лабораторіях України відмовляються робити безкоштовні тести). Просимо видавати “сертифікат” на півроку після того як людина перехворіла коронавірусом, і в її організмі є антитіла".

Нагадаємо, що на тлі регулярних дорікань на адресу УПЦ (МП) у саботажі вакцинальної кампанії Запорізький митрополит УПЦ (МП) нещодавно звернувся до місцевої адміністрації з проханням відкрити центри вакцинації на базі храмів єпархії. Нещодавно міністр МОЗ закликав наслідувати приклад УГКЦ і відкривати пункти вакцинації в церквах.

Теги: