Коментуючи велику кількість відмов від вакцинації в Україні "через релігійні переконання", Ігор Кузін сказав, що "велика проблема на рівні громад – локальні релігійні лідери, які активно виступають проти вакцинації. Роз'яснення та активна комунікація з людьми не спрацьовують, і майже вся громада або не хоче вакцинуватись, або повністю ігнорує заходи профілактики".

Водночас він підкреслив, що Міністерство охорони здоров'я працює з релігійними організаціями, і Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій підтримує всі заходи з вакцинації. "Певні проблеми з точки зору комунікації ми спостерігаємо з боку УПЦ МП, з якою досить складно працювати. Треба відзначити, що антивакцинальні настрої зазвичай не викликані великими церквами. Це або якісь локальні церкви, або, по суті, особиста думка локальних лідерів", – додав Кузін.

УПЦ (МП) різко відреагувала на ці слова головного санітарного лікаря.

"На тлі поширення коронавірусної інфекції в Україні, відповідальні за охорону здоров’я чиновники вдаються до маніпуляцій, щоб перекласти з себе провину за стан медичної сфери на релігійні організації. Зокрема, Головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю для видання «Гордон» заявив, що у його відомства є певні проблеми щодо комунікації з УПЦ та йому складно співпрацювати з цією конфесією", – зазначає сайт УПЦ (МП).

"Такі необачні заяви чиновника можна пояснити лише ігноруванням співпраці з УПЦ, яка багато років тісно взаємодіє з медичними установами всіх рівнів. Окрім цього, Українська Православна Церква у складі Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій неодноразово була представлена на зустрічах з представниками влади, де обговорювалися питання співпраці Церкви і держави у галузі боротьби з епідемією коронавірусу, – продовжує сайт УПЦ (МП). – Разом з тим, як від самого Головного санітарного лікаря, так і від його відомства на адресу Київської Митрополії УПЦ не надходило жодних пропозицій щодо можливого співробітництва задля подолання епідеміологічної кризи. Тому закиди чиновника на адресу релігійної організації, що представляє найбільшу в Україні конфесію, є не лише безпідставними, але і маніпулятивними".

При цьому провославні редактори сайту самі вдалися до дрібних маніпуляцій – відшукали з мережі інтернет не вельми вдалу фотографію Ігоря Кузіна, яка б натякала на його чудернацькість. Фотографії санітарного лікаря у виданні "Гордон", якому Кузін давав інтерв'ю, сайт УПЦ (МП) не влаштували.

Іншим спекулятивним елементом офіційного сайту УПЦ (МП) є відсутність коментарів щодо регулярних протестних акцій вірян і духовенства цієї конфесії проти вакцинації. Зокрема, 3 листопада віряни УПЦ (МП) знову виходили протестувати в Києві проти вакцинації. Причому сам офіційний сайт УПЦ (МП) з початку 2021 року схиляв вірян до відмови від щеплень або до настороженого ставлення до них, використовуючи фейки про вакцини. У цьому ж році УПЦ (МП) розгорнула кампанію проти «примусової вакцинації».

Саме це і мав на увазі головний санлікар України, а також інші представники медицини та депутатського корпусу, які критикували конфесії, що поширюють фейки про вакцинацію. Таку ж антивакцинаторську кампанію з боку УПЦ (МП) помітили в РНБО.

Фото bykvu.com

Теги: