УПЦ КП покладає надію на діалог з УПЦ (МП), а глав світових Церков просить нагадати Московському Патріархату про недопустимість другого хрещення27 липня під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відбулося засідання Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, який прийняв низку резонансних звернень, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Розглянувши інформацію архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія, Синод визнав, що у Донецькій області тривалий час відбувається утиск прав віруючих УПЦ Київського Патріархату з боку багатьох представників місцевої влади, які чинять перешкоди та виявляють упереджене ставлення до УПЦ КП. У зв’язку з цим було прийняте Звернення до Президента України Віктора Януковича з проханням втрутитися у ситуацію та покласти край порушенню законодавства.

Заслухавши доповідь Патріарха Філарета щодо церковної ситуації в Україні, Синод висловив задоволення та сердечні вітання з приводу покращення стану здоров’я Предстоятеля УПЦ (Московського Патріархату) митрополита Володимира (Сабодана), а також схвалив текст святкового Звернення на адресу єпископату, духовенства і вірних УПЦ (МП) з нагоди Дня Хрещення Київської Руси-України. В зверненні наголошується: "Всі бачать, як завдяки діалогу поступово між нашими Церквами відбувається зближення, а ворожнеча і протистояння відходять у минуле. Тому ми радіємо, що ваша Церква незмінно відстоює свої права незалежності в управлінні та вважаємо, що це є доброю основою для майбутнього подолання існуючого церковного розділення".

Як зазначається у звіті прес-служби УПЦ КП, Синодом було визнано корисним продовження неофіційних контактів з Помісними Православними Церквами, а також з інославними Церквами, бо ці контакти "сприяють виходу УПЦ Київського Патріархату зі штучної ізоляції та її визнанню, як Помісної Церкви".

Відповідно було прийнято Звернення Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату до Повноти Помісних Православних Церков світу, а також до глав Римсько-Католицької Церкви і Церкви Англії, з якими відбувається офіційний богословський діалог Православних Церков, із закликом дати належну оцінку антиканонічній, на думку УПЦ КП, практиці Московського Патріархату повторно хрестити тих, хто отримав таїнство хрещення у Київському Патріархаті. Також Синод закликав повноту Вселенського Православ’я молитися "за напоумлення" керівництва Московської Патріархії, щоби вона припинила вказану практику, котра, як зазначається у зверненні, суперечить Священному Писанню, Символу віри, догматам і переданню Православної Церкви.

Як відомо, РПЦ, у тому числі УПЦ (МП), "перехрещує" членів УПЦ КП, які залишають цю юрисдикцію. Ця практика є щонайменше суперечливою, тому піддається критиці й богословами канонічно визнаних православних Церков.

Також Синод розглянув інформацію про діяльність архієпископа Іова (Павлишина). Було констатовано, що він не підкорився попередньому синодальному рішенню та вчинив спробу розколоти Тернопільсько-Кременецьку єпархію УПЦ КП, чим "порушив присягу, складену ним перед архієрейською хіротонією, канони Православної Церкви, Статут УПЦ Київського Патріархату та свої власні письмові запевнення у вірності Українській Православній Церкві Київського Патріархату".

У зв’язку з цим Синод констатував, що "колишній архієпископ Тернопільський і Кременецький Іов (Павлишин) своїми діями виключив себе зі складу єпископату УПЦ КП і більше не належить до Української Православної Церкви Київського Патріархату", повідомляє сайт УПЦ КП.

Синод також затвердив протоієрея Олександра Трофимлюка головою Видавничого відділу Київської Патріархії.

На прохання архієпископа Нестора (Писика) було надано благословення на відкриття у складі Тернопільсько-Кременецької єпархії Свято-Юріївського чоловічого монастиря на хуторі Вірля Дунаївської сільської ради Кременецького району Тернопільської області – на місці колишнього маєтку Анни Гойської, в якому знаходилася і була прославлена чудесами Почаївська ікона Божої Матері.

Теги: