Єпископ Адріан (Кулик), керуючий архієрей Хмельницької та Кам’янець-Подільської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви закликав одновірців об’єднуватись із УПЦ Київського Патріархату. У відповідь на численні запити, які надходять до прес-центру Київської Патріархії з приводу звернень від представників УАПЦ щодо прийняття їх до складу УПЦ КП, остання запевняє, що усі звернення розглядатимуться на черговому засіданні Священного Синоду, який відбудеться у травні, після Великодня, повідомляє "Релігія в Україні".

"Усі звернення від представників УАПЦ щодо прийняття їх до складу Київського Патріархату, які надійшли на адресу Патріарха і Священного Синоду, будуть розглянуті на черговому засіданні Священного Синоду, що відбудеться у травні цього року після Великодня, - повідомляє з благословення Патріарха Філарета прес-центр УПЦ КП. - Рішення парафій і духовенства УАПЦ про прийняття їх до складу УПЦ Київського Патріархату, які надходять на адресу відповідних єпархіальних архієреїв УПЦ КП, розглядаються ними безпосередньо та за ними приймається належне рішення".

У свою чергу, єпископ Адріан (Кулик), керуючий архієрей Хмельницької та Кам’янець-Подільської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви звернувся на єпархіальному сайті до пастви і духовенства УАПЦ в Хмельницькій області із закликом об’єднуватись із УПЦ Київського Патріархату.

Єпископ Адріан наголошує, що "наша роз’єднаність заважає нам досягати нашої спільної мети і є значної перешкодою на шляху канонічного визнання Помісності Української Церкви з боку світового православ’я". Саме тому, за його словами, Вселенський Константинопольський Патріарх Варфоломій "неодноразово вказував нам на нашу типову українську ваду «де два українці, там три гетьмани» і закликав об’єднатися".

Намагаючись виконати його пораду, представники українських Церков, які канонічно не визнані у світовому православ’ї, неодноразово починали об’єднавчі переговори, однак, як стверджує єпископ Адріан, "людська гординя та небажання поступитися кожного разу гальмувала їх". Сьогодні для владики Хмельницької єпархії УАПЦ "стало очевидним, що сучасне керівництво УАПЦ, на словах зацікавлене у об’єднанні, на ділі бажає зберегти той стан, який існує сьогодні".

Для єпископа Адріана зрозуміло й те, що основою для об’єднання на сьогодні не може бути Українська Автокефальна Православна Церква. По-перше, вона "перебуває у кризовому стані... її керівництво, час від часу говорячи про внутрішню кризу, досі не запропонувало реального шляху її подолання". Для доповіді ж єпископа Адріана на Архієрейському Соборі УАПЦ "не знайшлося ані часу, ані бажання вислухати, і мене і мого співбрата по служінню єпископа Івана (Швеця) змусили покинути Собор". По-друге, продовжує він, "ми – найменша з трьох основних православних юрисдикцій в Україні".

Тому "коли загальноцерковне поєднання між УАПЦ та Київським Патріархатом фактично неможливо через персональну позицію Митрополита Мефодія, вважаю своїм обов’язком як християнина та єпископа закликати всіх нас до об’єднання на міжєпархіальному рівні", звертається архієрей. "Ми не можемо в цьому найважливішому питанні залежати від волі кількох осіб, яких Бог попустив до керівництва нашою церквою... Київський Патріархат, з яким ми йдемо до повного об’єднання, є могутньою Церквою, що користується суспільною повагою та живе повноцінним соборним життям. Гадаю, нам теж є що привнести в це життя, яке, сподіваюсь, скоро стане спільним завдяки вашому мудрому рішенню", - закінчує своє звернення єпископ Адріан.

В сьогоднішньому інтерв’ю діловому тижневику "Всім", що поширюється у Хмельницькій області, владика Адріан підтвердив, що Львівсько-Самбірська єпархія - "вже третя єпархія УАПЦ після Тернопільської та Хмельницької, яка цими днями прийняла рішення увійти до складу Київського Патріархату. Турбуючись про користь Православної Церкви, єпархія, очолювана чудовим богословом, проповідником та душпастирем – єпископом Іоаном (Швецем), на законному зібранні офіційно висловила бажання звернутися з проханням до Святійшого Патріарха Філарета, щоб той прийняв їх під свій святительський омофор".

Владика Адріан каже, що тепер "ми очікуємо ланцюгової реакції, підтримки Львівської єпархії, яка є найбільшою у Церкві. Чекаємо, що Івано-Франківська єпархія також приєднається. Якщо цей рух почнеться ще хоча б в двох найбільших наших єпархіях, то вже можна буде сміливо говорити про об’єднання двох церков у єдину Помісну Церкву".

Також єпископ має надію, що це об’єднання "буде сильним стимулом для наших братів з Московського Патріархату", подальше об’єднання з котрим він вважає "ідеальним варіантом".

"Українська Автокефальна Православна Церква у нашій області незабаром може перестати існувати. У перспективі постане єдина Православна Церква", - вважає він.

Теги: