Архієпископ УАПЦ з кліриками вчинив п’яну бійку в нічному клубі"Алкоголь, дівчата й бійка: одного із найвпливовіших ієрархів УАПЦ помітили у нічному клубі Тернополя" — з такми заголовком ТСН поширила 16 жовтня відеосюжет про інцидент з кліриками Тернопільської єпархії УАПЦ у нічному клубі, повідомляє "Релігія в Україні".

Керуючого Тернопільською єпархією УАПЦ архієпископа Тернопільського і Подільського Мстислава (Гука) помітили у нічному клубі в Тернополі в компанії інших священиків. Подія, за даними ТСН, сталася 27 вересня, на свято Воздвиження хреста Господнього, у пісний день.

Спочатку клірики, що були присутні в клубі, танцювали, владика "запалював" з дівчатами, а потім під впливом алкоголю його підлеглі почали бійку. Архієрей, застосовуючи кулаки, заспокоював своїх священнослужителів, але невдало: довелося втручатися поліції.

Подію в нічному клубі зафіксували камери відеоспостереження. Проте архієпископ Мстислав в інтерв’ю журналістам заперечив інцидент. Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій у телефонному режимі відмовився від коментіря, але запропонував журналістам принести відео на Собор УАПЦ, щоб зробити якісь висновки.

Тим часом на одному з неофіційних сайтів УАПЦ з’явилася заява, підписана Наталією Шевчук, головою Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія:

"16 жовтня цього року у програмі ТСН Тиждень (Телевізійна служба новин) загальнонаціонального каналу «1+1» було продемонстровано відео, де фігурує кілька осіб, які належать до кліру Тернопільської Єпархії УАПЦ, а саме:
Керуючий Тернопільською Єпархією УАПЦ Високопреосвященніший архиєпископ Тернопільський і Подільський Мстислав (Гук);
Настоятель храму Різдва Христового м. Тернополя митрофорний протоієрей Ігор Семирозум;
Скарбник храму Різдва Христового м. Тернополя митрофорний протоієрей Володимир Герасимчук;
Іподиякон Віталій Окунський.
Гріхопадіння однієї Овечки Божої завжди викликає сум для всієї Отари.
Тому нам, вірянам УАПЦ, вельми прикро спостерігати за тим, як Високопреосвященніший архиєпископ Мстислав на очах у всієї України та за участю кліриків його Єпархії демонструє неприйнятну для архиєрея та ченця розкуту сексуальну поведінку та грубо порушує священні канони (27, 42 та 54 правила святих апостолів)..."

При цьому Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія закликає главу УАПЦ та Архієрейський Собор "утриматися від розгляду даного інциденту у церковному суді та не застосовувати стосовно архієпископа Мстислава та його кліриків канонічних санкцій, що відповідають задокументованим на відео канонічним порушенням". Своє прохання Наталія Шевчук мотивує тим, що керується "духом християнської любові", а також тим, що "УАПЦ наразі не є канонічно визнаною Помісною Церквою світового православ’я, а, отже, формально не зобов’язана завжди та в усьому діяти у точній відповідності до канонічного права Православної Церкви".

Прохання не піддавати санкціям кліриків УАПЦ викликало здивування в мережі інтернет. Один з дописувачів попросив Наталію Шевчук "окреслити межі припустимих з її точки зору порушень як церковних канонів, так і норм суспільної моралі".

Теги: