23 серпня у Вінниці на урочистому заході з нагоди свята державного прапору України був присутній митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт (Бевцик). Його супроводжували секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко та керівник відділу по зв’язках з громадськістю протоієрей Валерій Швець. Зокрема Український прапор був піднятий у присутності керівників області і міста, представників зарубіжних делегацій, учасників АТО та почесних гостей.

Після всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих воїнів та поклали квіти до Меморіалу захисникам Вітчизни і пам’ятного знаку на честь героїв Майдану та загиблих воїнів АТО.

У Володимир-Волинському в парку «Слов’янський» митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир (Мельник) взяв участь в урочистостях  з нагоди  державного прапора. Прапор підняли під акомпанемент військового оркестру. Присутні також вшанували пам’ять загиблих бійців за незалежність України хвилиною мовчання. Митрополит Володимир привітав мешканців міста з державним святом та побажав бути гідними громадянами земної батьківщини, поважаючи основні символи України. У зв’язку з загибеллю героя, земляка Василя Крищука концертні святкові заходи у місті були відмінені.

«Незалежність – це дар Божий». УПЦ відзначила День державного прапора і День незалежності України

У Дніпропетровську в церемонії підняття державного прапора, яку очолив президент України Петро Порошенко, взяв участь митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней (Середній). Його супроводжували вікарій єпархії архієпископ Новомосковський Євлогій (Пацан), секретар єпархії протоієрей Миколай Ничипорук, настоятелі кафедральних соборів, працівники єпархіального управління у священному сані та міське духовенство.

Свято розпочали з рекордів. У дніпровському небі піднявся синьо-жовтий прапор розміром 12 на 18 метрів і вагою до 23 кг. Це рекорд занесли до Книги рекордів України. Після церемонії відбувся флешмоб за участю Президента країни, під час якого була показана історія українського прапора. На завершення свята перед піднятим жовто-синім символом Вітчизни урочистим стройовим маршем пройшли військові підрозділи Дніпропетровщини.

У Кривому Розі в церемонії урочистого підняття державного прапору України та покладанні квітів до пам’ятника  на честь бійців, які загинули під час виконання військового обов’язку на сході України, та до пам’ятника Т.Г. Шевченку взяв участь митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем (Кицай) та духовенство єпархії.

Митрополит Єфрем привітав присутніх із Днем Незалежності та зазначив: «Незалежність – це дар Божий. Якщо ми не будемо цінувати цього дару, який нам даний Богом з неба, за який заплачено так дорого, то ми завжди будемо спотикатися, робити помилки і йти терновим шляхом… Бажаю усім нам, щоб ми цінували цю волю і свободу, щоб ми були добрим прикладом для наших молодих поколінь і, звичайно, щоб наше сумління ніколи нам не дорікало, якщо прийдеться зустрітись нам з героями, зустрітись з їх батьками, зайти і переступити поріг церкви Божої. І коли наша совість буде спокійно молитись, значить ми все зробили для того, щоб на нашій землі була бажана воля».

Завершилися святкові заходи урочистим зібранням у Криворізькому міському академічному театрі імені Тараса Шевченка.

На Запоріжжі в м. Кам’янка-Дніпровська в мітингу «Наш прапор – стяг України шовковий!» та урочистому піднятті державного прапора на міській площі в честь Дня прапора та Дня Незалежності України взяв участь настоятель храму на честь Святителя і Чудотворця Миколая протоієрей Петро Кулина. «Подібно до того, як у церкві нас супроводжують хрест, ікона, так і держава має свою атрибутику – герб, прапор. Як слухняні діти свого батька Господа і Матері Церкви ми шануємо все, що про них свідчить, як люблячим дітям своєї батьківщини, нам близькі її символи!» — сказав священик.

У Луцьку на Київському майдані разом із керуючим Волинською єпархією єпископом Нафанаїлом (Крикота) на урочистостях були присутні секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук, голова єпархіального відділу «Церква і суспільство» протоієрей Олександр Богданов, благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук, архімандрит Афанасій (Герман). Під час заходів підняли синьо-жовтий стяг; хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих під час бойових дій на сході країни українців.

У Полтаві, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку та до пам’ятного знаку «Загиблим українським козакам» із нагоди Дня державного прапора України та 27-ї річниці незалежності України.

У Харкові, з благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, клірики  єпархії взяли участь у заході з нагоди Дня державного прапора.

В Ужгороді в урочистій ході з розгортанням 100-метрового державного прапора, з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, взяло участь духовенство Ужгородського благочиння й чернецтво Свято-Воскресенського монастиря міста.

Після підняття прапора України у супроводі оркестру Закарпатської обласної філармонії відбулося покладання квітів до пам′ятника Тарасу Шевченку. Святкова хода, на чолі якої марширував ансамбль барабанщиць Ужгородського коледжу культури і мистецтв, рушила набережною Незалежності до пам’ятника президенту Карпатської України Августину Волошину, де також відбулося покладання квітів. А після учасники ходи з’єднали два береги Ужа 100-метровим стягом.

Наступного дня, 24 серпня, у День 27-ї річниці Незалежності України, в храмах і монастирях УПЦ (МП) духовенство єпархій підносило молитви про мир у країні, брало участь в урочистих державних святкових заходах, зокрема предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій взяв участь у молебні в Софії Київській та відвідав військовий парад.

Одночасно в УПЦ також відзначили День державного прапора Росії і молились за російських військовослужбовців в Криму.

Теги: