Про це стало відомо 7 вересня 2018 року від Головного секретаріату Синоду Константинопольської Церкви.

Екзархами у Київ призначено архієпископа Памфільського Даниїла (Зелінського), очільника Західної єпархії, голову консисторії УПЦ в США, та єпископа Едмонтонського Іларіона (Рудника), ієрарха УПЦ в Канаді.

Минулого року обидва єпископа брали участь у діалозі з представниками УПЦ КП та УАПЦ щодо питань церковного життя в Україні.

27 липня 2018 року, у дні святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі - України, єпископ Едмонтонський Іларіон на зустрічі з президентом України Петром Порошенком зачитав послання патріарха Варфоломія, в якому наголошено, що Константинопольська Церква «не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви, і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію».

У Київському Патріархаті привітали рішення Вселенського Патріархату та очікують на плідну співпрацю з екзархами Константинополя у підготовці до надання автокефалії православній Церкві в Україні. Спікер УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря), зокрема повідомляє:

"Преосвященні владики у 2015 р. вже виконували обов‘язок особистих представників Вселенського Патріарха під час переговорів щодо об‘єднання Православних Церков в Україні. Також владики неодноразово були делеговані Вселенським Патріархом для представлення Константинопольської Матері Церкви на урочистих заходах в Україні, востаннє - у липні цього року під час святкування 1030-ліття Хрещення Руси-України.

Призначення Вселенським Патріархом своїх Екзархів у Києві обумовлене необхідністю проводити активну роботу з підготовки надання автокефалії Православній Церкві в Україні, проведення відповідних зустрічей та консультацій. Звання чи титул Екзарха у даному випадку означає особисте уповноваження Вселенського Патріарха представляти його особу і Церкву при виконанні конкретного завдання - підготовки до надання автокефалії. Для світської аудиторії функції Екзарха в даному випадку можуть бути порівняні з функціями Надзвичайного і Повноважного Посла.

Такий, особистий Екзархат, слід відрізняти від іншої - територіальної, форми Екзархату, який у ХХ столітті існував в Україні в Російській Православній Церкві. Для уникнення непорозумінь слід пояснити, що призначення Екзархів не означає утворення нової церковної юрисдикції у формі Екзархату".

Фото Facebook

Теги: