За станом здоров’я на засіданні не зміг бути присутнім глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій. Був організований сеанс відеозв’язку, у ході якого предстоятель УПЦ (МП) повідомив членам Синоду про стан справ у зв’язку з призначенням в Україні екзархів Константинопольського Патріархату.

«Сьогодні на порядку денному одне питання, пов’язане з реалізацією рішення Константинопольського Патріархату про направлення на Україну так званих екзархів. 8 вересня наш Синод уже зробив заяву в зв’язку з прийняттям Константинопольським Синодом рішення про направлення таких представників, і зараз ми маємо достовірну інформацію про те, що вони прибули на Україну і приступили до роботи», — сказав, відкриваючи засідання, патріарх Кирил.

Патріарх Кирил заявив, що призначення екзархів Константиноплля в Київ «является зеркальным отображением того, что имело место в начале 20 века», коли після революції 1917 року Константинополь призначив в Росію свою комісію. Мається на увазі конфлікт між тодішнім патріархом Тихоном і єпископами-"обновленцями", які становили більшість єпископату РПЦ. Константинополь, так само як і деякі інші помісні Церкви, на певний час визнали за канонічну владу в РПЦ єпископів-"обновленців" і закликали обидві сторони до діалогу.

«Дійсно, обидва так званих екзарха Константинопольського Патріарха прибули в Україну, — підтвердив митрополит Онуфрій. — Один призначений вести переговорний процес зі стороною так званого патріарха Філарета, інший — зі стороною “митрополита” Макарія, глави “Української автокефальної православної церкви”».

«Ми з ними не зустрічалися і зустрічатися не маємо наміру, тому що вони сюди приїхали без нашого благословення. Як представники канонічної Церкви в Україні ми з ними спілкуватися не будемо, ну, а за тим, як розвиваються події, будемо стежити», — додав, зокрема, митрополит Онуфрій.

На підставі повідомлення глави УПЦ (МП) члени Синоду РПЦ сьогодні ухвалять відповідне рішення.

В якості тимчасового члена від УПЦ (МП) у роботі Синоду РПЦ бере участь митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко), який нещодавно називав "сатанинською" ідею Константинополя дарувати автокефалію Українській Церкві, а також переконував, що Константинополь провокує священиків вбивати своїх дружин.

Синод ухвалив припинити поминання в РПЦ Вселенського (Константинопольського) патріарха, співслужіння з єпископами цієї Церкви, а також участь у богословських діалогах й інших заходах за участю Константинопольської Церкви. Євхаристичне спілкування між двома Церквами залишається.

Теги: