4 жовтня Синод Болгарської Церкви розглянув лист глави РПЦ Кирила та заслухав усну пропозицію Ловчанського митрополита Гавриїла: "З питання надання автокефалії УПЦ Синод БПЦ-ПЦ вважає, що слід скликати Всеправославний собор, який повинен вирішити цю проблему".

За скликання Всеправославного собору проголосували три учасники Синоду. Проти скликання голосували вісім членів Синоду, серед них патріарх Неофіт. Два учасники голосування висловили окрему думку з цього питання. Таким чином, "Синод не прийняв запропонований митрополитом Гавриїлом проект рішення", цитує Nv.ua.


Натомість, заслухавши пропозицію митрополита Пловдива Миколи, Синод проголосував за направлення листа патріарха Кирила на розгляд спеціальної синодальної комісії.

Прикметно, що в ці ж дні канал "Церквач" повідомив про те, що “Володимир Ресін (депутат Держдуми і радник мера Москви і Патріарха Кирила, – ред.) кинувся терміново добудовувати для болгарської діаспори храм на честь святого митрополита Київського Кипріяна в Чертаново на півдні Москви. Окрім храму, там буде будинок причту, весь комплекс на тисячу квадратних метрів. Будівництво мляво протікало від 2013 року, але тепер Патріарху Кирилу знадобилася допомога патріарха Неофіта в Україні”. У повідомленні, яке цитує Religionpravda, зазначається, що “добудовувати більшовицькими темпами храм у Чертаново – тільки видима частина витрат Патріархії на підкуп предстоятелів Помісних Церков”.

Також 4 жовтня стало відомо, що Синод Елладської Православної Церкви не став включати в офіційний порядок денний свого засідання обговорення питання про надання автокефалії Україні. Відповідні пропозиції кількох митрополитів підтримано не було, причому сам глава Елладської Церкви архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім (Ліапіс) був проти розгляду цього питання, повідомляє "Церквач".

Раніше сайт "Союз православных журналистов" (СПЖ) повідомив фейк "Елладська Церква закликала Фанар перервати спілкування з розкольниками в Україні". Насправді, йшлося про особисту позицію митрополита Кіфірського Серафима, який звернувся до патріарха Варфоломія із закликом не сваритися з Москвою і не надавати автокефалію розкольникам в Україні. Подібну думку висловив і митрополит Пірейський Серафим, проте він не бачить з боку Константинопля порушень. "До того як збереться Вселенський собор, Вселенський патріархат має право дарувати і відкликати автокефалію а Україна це його (вселенського патріархату - ред.) канонічна територія", - цитує його протодіакон Андрій Кураєв.

У ці ж дні предстоятель Польської Православної Церкви митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава закликав Вселенського патріарха скликати міжправославний Синаксис з українського питання, повідомляє сайт УПЦ (МП) УПЦ з посиланням на Оrthodoxia.info.

Згідно ексклюзивних джерел останнього порталу, митрополит Сава направив Вселенському патріарху листа, у якому наголосив на необхідності обговорення українського питання, ситуація навколо якого, як зазначає він у своєму посланні, з кожним днем ​​погіршується. Він не говорить у своєму листі про тему автокефалії, а лишень наголошує на необхідності зустрічі предстоятелів, задля ширшого обговорення церковного питання в регіоні.

Митрополит Варшавський Сава кілька днів тому підписав спільну заяву з патріархом Олександрійським Феодором із закликом до "всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних з наданням автокефалії Українській Церкві, зробити усе можливе для уникнення конфлікту через це питання".

До цього з заявою про підтримку ініціативи РПЦ щодо наради з питань української автокефалії виступив патріарх Сербський Іриней.

Як зауважує "Церквач", позиції голів Польської і Сербської Церков не ухвалювалися Синодами, а тому офіційно не закріплені.

Водночас в Грузинській Церкві заявляють, щоб Москва і Константинополь розібрались між собою щодо України.

Фото depositphotos.com

Теги: