"Ми говорили про томос. Рішення буде ухвалене, коли настане час, але Вселенський патріархат має право ухвалювати таке рішення (про томос – ред.)", - зазначив митрополит Арсеніос у кулуарах засідання Синоду, яке триває 9-11 жовтня у Стамбулі (Константинополі).

На питання щодо відносин із РПЦ, яка виступає проти автокефалії Української Церкви, Арсеніос відповів: "Ми не хочемо створювати нових проблем, але з Божою допомогою будемо діяти так, щоб усе було мирно, як він і бажає".

Екзархи Вселенського патріарха, які у вересні перебували в Києві у межах підготовки до надання автокефалії Українській Церкві, прибули до Стамбула, де 10 жовтня виступатимуть зі звітом на засіданні Синоду.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, один із екзархів архієпископ Даниїл Памфілійський зі США у відповідь на питання про те, чи готова українська Церква до об’єднання, заявив: «Думаю, що церкви в Україні готові до об’єднання, готові вже протягом 27 років, якщо не кількох століть. Коли це може статися – важко сказати. Це все, що я можу сказати на цю хвилину».

Завтра, 11 жовтня, триватиме третій день засідання. Наступний Синод відбудеться 9-11 листопада.

Теги: