"Те, що відбулося на Синоді в Стамбулі вчора, шокувало весь православний світ, - вважає митрополит УПЦ (МП), якого напередодні патріарх Кирило нагородив орденом. - Схоже на те, що Константинопольський патріархат свідомо стає на шлях розколу світового Православ’я. Патріарх Варфоломій проігнорував заклики Помісних Церков скликати нараду Предстоятелів з метою вироблення спільного й соборного вирішення українського церковного питання і в односторонньому порядку прийняв дуже серйозні, але хибні рішення. Надіюсь, що світове Православ’я дасть цьому діянню об’єктивну оцінку".

За словами митрополита Антонія, підсумковий документ Константинопольського Синоду "породжує більше запитань, аніж дає відповідей", зокрема, незрозумілим залишається статус УПЦ КП і УАПЦ та за якою процедурою відбувався розгляд апеляції Філарета.

"В реальності для нашої Церкви нічого не змінилося. Ми були, є і залишаємося єдиною канонічною Церквою в Україні. Ми не визнаємо ставропігії, створення якої проголосили з Фанару. Прийнявши в спілкування розкольників, Патріарх Варфоломій не робить їх канонічними, а сам стає на шлях розколу. Розкольники залишилися розкольниками. Ніякої автокефалії і Томосу вони не отримали. І схоже на те, що вони втратили навіть ту незалежність, хоч і неканонічну, яку мали і на якій завжди наголошували", - зазначає митрополит Антоній.

"Хочемо звернути увагу нашого духовенства та мирян, що розкольники як були безблагодатними, так і залишилися. А відповідно, співслужити й молитися з ними заборонено. Наступив час, коли всім нам потрібно посилити молитви, пам’ятаючи, що правда Божа непереможна", - йдеться у коментарі.

Тієї ж думки дотримуються інші спікери УПЦ/РПЦ - вони хочуть накласти анафему на патріарха Варфоломія та провіщають "щось страшне".


Теги: