«9 грудня представники влади України не дозволили Правлячому архієрею Донецько-Маріупольської єпархії Української Православної Церкви (МП) Іларіону, митрополиту Донецькому і Маріупольському, перетнути лінію розмежування в офіційному пункті пропуску — КПВВ «Новотроїцьке», — йдеться у повідомленні прес-службі Донецької єпархії.

Зазначається, що митрополит Іларіон прямував з окупованого Донецька до Свято-Успенського Миколо-Василівського монастиря у селі Нікольське Волновахського району на Донеччині. Там планувалась молитва з архієреями УПЦ (МП) на честь свята ікони Божої Матері «Знамення» 10 грудня. Цей монастир був заснований в 1998 році схиархімандритом Зосимою (Сокуром). У 2013 році «обитель батюшки Зосими» звинуватила главу УПЦ (МП) митрополита Володимира у зраді і порівняла його з Юдою. У 2014 році Успенський монастир надавав моральну підтримку сепаратистам, регулярно розміщуючи на своєму офіційному сайті статті, в яких засуджувалася «хунта на чолі з сектантом-пастором Турчиновим» і висловлювалася надія на швидке зникнення України.

За даними прес-служби Донецької єпархії, право митрополита Іларіона на перетин лінії розмежування було анульовано «без вказівки об'єктивних на те причин».

У єпархії повідомили, що співробітник СБУ назвав причиною відмови у перетині пункту пропуску «особливим розпорядженням з Києва».

Електронний пропуск Іларіона, за даними СБУ, був анульований 7 грудня. Водночас у єпархії кажуть, що 8 грудня митрополит вільно перетнув пункт пропуску, повертаючись до окупованого Донецька з Києво-Печерської лаври після засідання Синоду УПЦ.

«Подібні дії свідчать про небажання певних сил у встановленні миру, адже в умовах протистояння Українська Православна Церква (МП) є єдиною сполучною ланкою, що володіє авторитетом по обидва боки лінії розмежування», — кажуть у Донецькій єпархії.

«Дана ситуація кричуще свідчить, що влада України продовжує йти по вибраній нею лінії грубого втручання в справи Церкви і відвертого переслідування і дискримінації ієрархів і священнослужителів УПЦ (МП) за релігійною ознакою», — додали у єпархії.

Митрополит Іларіон звернувся до голови Донецької державної адміністрації з відкритим листом, в якому закликає допомогти йому "укріплювати єдність народу Донбасу".

Теги: