У зверненні щодо виборів президента України Синод ПЦУ закликає виборців "використати час, який лишився до дня голосування, для ознайомлення з кандидатами та їхніми програмами, щоби у день голосування, 31 березня, помолившись, прийти на виборчі дільниці та зробити відповідальний, усвідомлений вибір".

"Україна вже понад п’ять років вимушена оборонятися від широкомасштабної агресії Російської Федерації проти нашої держави. Тож в умовах нав’язаної агресором нашому народу війни під час голосування слід особливо враховувати, що Президент є Верховним Головнокомандувачем. Тому від нашого вибору залежить також наближення перемоги над агресором та досягнення не капітуляції перед ворогом, до якої, говорячи про мир, фактично закликають частина політиків, а справжнього справедливого миру", — мовиться у зверненні.

Особливо наголошується на моральній складовій виборів: "Обман чи підкуп виборців, надання їм завідомо нездійсненних обіцянок, фальшування підсумків голосування є виявом неправди, яка є порушенням Божих заповідей. Тому ми закликаємо кандидатів у Президенти та всіх учасників виборчого процесу пам’ятати про відповідальність не лише перед людським законом, але і перед Богом, Який бачить все".

Синод просить оцінювати кандидатів у президенти "не за обіцянками, а за плодами їхніх справ, здатністю впоратися із поставленими перед Главою держави завданнями".

В наступній заяві — "Про стан Православ’я в Україні" — Синод ПЦУ обгрунтовує право Константинопольської Церкви надавати автокефалію, заявляє про "прагнення мати з Російською Церквою, як і з усіма Помісними Православними Церквами, порозуміння та братнє спілкування", а небажання РПЦ визнавати ПЦУ вважає такою, що "продиктована не турботою про благо Православ’я, пастирськими мотивами чи канонічними вимогами, а виключно політичними ідеями".

Синод ПЦУ "залишається відкритим для діалогу з Російською Православною Церквою та переконані, що у благословенний Богом час і ця Церква-Сестра визнає автокефалію Помісної Української Православної Церкви". Так само Синод ПЦУ закликає до діалогу частину РПЦ, яка знаходиться в Україні — УПЦ (МП).

"Наші серця та братні обійми відкриті для вас", — йдеться у заяві. При цьому зазначається, що "багато громад, які бажають скористатися законним правом на зміну юрисдикції, стикаються з моральним та навіть силовим тиском, залякуваннями з боку структур та прихильників Московського Патріархату. Ці ж структури одночасно поширюють неправдиву інформацію, звинувачуючи парафіян у «захопленні» храмів, хоча насправді храми як були, так і залишаються у розпорядженні конкретної релігійної громади, яка добровільно змінює свою юрисдикцію".

Синод ПЦУ звертає увагу Московського Патріархату на "численні факти справжніх переслідувань, яких зазнають віруючі різних українських Церков і релігійних організацій, зокрема нашої Церкви, на окупованих Росією українських територіях Донбасу та в Криму". З огляду на останнє, Синод ПЦУ також звертається до ООН, ОБСЄ, до країн-гарантів «Мінського процесу», до Європейського Союзу "та загалом до усіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом вплинути на тих, від кого на цих територіях залежить прийняття рішень, для того, щоби припинити ескалацію гонінь на нашу Церкву".

Теги: