Офіційну комунікацію-запит про надання відповіді у зв’язку з "інформацією, яку ми отримали стосовно низки актів насильства, які, здається, суперечать міжнародно визнаному праву на свободу віросповідання та переконань", направили спеціальні доповідачі ООН з питань: позасудових страт без належного судового розгляду та свавільних страт, про заохочення та захисту права на свободу думок та їх вільне висловлювання, про права на свободу мирних зібрань та асоціацій та про свободу релігій та переконань.

З тексту запиту можна зрозуміти, що наведені в ньому дані були отримані з джерел УПЦ (МП), зокрема від "СПЖ" — ці дані "включають напади та захоплення культових місць Української Православної Церкви (УПЦ); акти залякування та утисків, включаючи загрози смерті проти одного священика і редактора інформаційного агентства «Спілка православної церкви»; порушення Всеукраїнського хресного ходу, а також насильство проти мирних віруючих".

Автори запиту "висловлюють серйозну стурбованість цими звинуваченнями", які, за їх словами, ще потрібно підтвердити.

Як зазначається 19 березня 2019 р. у заяві Представництва УПЦ (МП) при європейських міжнародних організаціях, оскільки відповіді на запит доповідачів ООН досі не було, то «Така поведінка з боку державних осіб, відповідальних за міжнародну політику, свідчить про спроби приховати від міжнародного правозахисного механізму факти порушень прав людини на території України і є черговим доказом наявності системної державної політики щодо дискримінації Української Православної Церкви».

Слід зазначити, що представники ПЦУ також регулярно звинувачюють представників УПЦ (МП) в актах побиття вірян і погроз на адресу священиків. Проте ці звинувачення не були враховані у зверненні. Очевидно, що ПЦУ офіційно не зверталась з цим до спеціальних доповідачів ООН.

Нагадаємо, що станом на 15 березня 2019 р. МВС України зареєструвало 23 кримінальних провадження, пов’язані з порушеннями в релігійній сфері.

Фото volyn24.com

Теги: