"Наприкінці минулого року, коли українська державна влада своїми активними діями просувала процес надання України Томосу про незалежність православної церкви, спираючись, передовсім, на єпископат і вірних Української Православної Церкви Київського Патріархату, нею ж було закладено зерно сьогоднішньої внутрішньої церковної суперечки. Корінь цієї проблеми полягає у тому, що вища державна влада України переоцінила глибину своєї участі у процесі надання Томосу і перейшла допустимі межі, значною мірою втрутившись у внутрішнє церковне життя", - пише архієпископ Климент.

Він зазначає, що "Президентом України надавалися гарантії і обіцянки, про які розповів у своїх заявах Святійший Патріарх Філарет, фактично визнавалась згода держави на поступове утвердження ПЦУ як Патріархату зі збереженням участі Патріарха Філарета в реальному управлінні Церквою". Саме під ці гарантії, вважає Климент, "значна кількість ієрархів, а не виключно Патріарх Філарет, пішли на об’єднання і формування ПЦУ, погоджуючись на нинішній митрополичий статус".

Архієпископ пише, що "прихожани і священнослужителі Православної Церкви України в Криму, отримали запевнення від Президента України про повну підтримку і захист з боку держави, але після Собору і створення ПЦУ нас фактично кинули на поталу Росії. Можу впевнено сказати, що Росія мститься нам за участь у формування ПЦУ, і 18 травня вона остаточно ліквідує парафії Української Церкви в Криму".

Від імені громад православних віруючих Криму Климент закликає "негайно провести спільну зустріч" Філарета і глави ПЦУ Епіфанія для подолання всіх розбіжностей у поглядах"; "Президента України, народних депутатів, членів уряду, чиновників різних рівнів припинити втручання у внутрішнє церковне життя і роздмухування мови ворожнечі в засобах масової інформації і соціальних мережах"; "відкласти ухвалення офіційних церковних рішень до гармонізації ситуації і подолання конфліктної ситуації, яку інспірують ззовні".

Наостанок він заявляє, що у випадку ліквідації Української Церкви в Криму "і продовження процесу її прихованого знищення в Україні буду вимушений разом із духовенством Кримської єпархії просити притулку в інших країнах світу, оскільки саме злочинна бездіяльність органів державної влади України протягом останніх 5 років по відношенню до кримських проблем, зокрема церковних, нехтування даними гарантіями по захисту прав українських громадян в Криму і підтримки з боку держави призводять до таких непоправних наслідків".

Теги: