Протоієрей Олександр Трофимлюк оприлюднив у Фейсбуці листа предстоятелю ПЦУ від Свято-Покровської громади, яке він написав напередодні заборони від Філарета і в якому можна прочитати причини, які зумовили громаду вийти з підпорядкування "почесного патріарха". Серед причин — небажання Філарета внести зміни в статут єпархії УПЦ КП, якою він керує, з метою реєстрації Управління єпархії міста Києва ПЦУ, як це передбачено рішеннями Помісного Собору УПЦ КП і Об'єднавчого Собору ПЦУ від 15 грудня 2018 року. Це відповідно унеможливлює перереєстрацію громади Покрови Пресвятої Богородиці, в якій служить о. Олександр, з громади УПЦ КП на громаду ПЦУ.

"Предстоятелю
Української Православної Церкви
(Православної Церкви України)
Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України

Прохання
Ваше Блаженство!

Впродовж тривалого часу на мене як на настоятеля Релігійної громади Покрови Пресвятої Богородиці Солом’янського району міста Києва чинився тиск з боку керуючого єпархією міста Києва, почесного Патріарха Філарета, з неодноразовими погрозами звільнення з посади настоятеля.

Справа в тому, що ні я, ні Релігійна громада загалом, не підтримували думки Патріарха щодо відновлення чи продовження існування релігійного об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату з огляду на рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року (що проходив під головуванням почесного Патріарха Філарета), яким було припинено діяльність релігійного об’єднання – Української Православної Церкви Київського Патріархату шляхом об’єднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України, припинено чинність Статуту про управління УПЦ КП, припинено діяльність всіх статутних органів УПЦ КП, а також вказано всім єпархіальним архієреям УПЦ КП, а також керівникам релігійних організацій, які перебували у її складі, взяти до уваги наведені вище рішення та після утворення єдиної помісної автокефальної Православної Церкви України увійти до її складу шляхом внесення відповідних змін у статути релігійних організацій, не припиняючи їх статусу як юридичних осіб.

Ми також не розділяли ідеї Патріарха щодо того, що в межах України Церквою має керувати не Предстоятель єдиної помісної Української Православної Церкви, а Патріарх, щодо потреби негайного перегляду положень Томоса про автокефалію Української Церкви та ревізії Статуту ПЦУ. Ми, як громада, розуміли і розуміємо, що подібні заяви не відповідають канонічно прийнятим рішенням та лише наносять шкоду єдиній помісній Українській Православній Церкві.

Окрім того, почесний Патріарх вимагав від мене, як від колишнього голови Видавничого управління УПЦ Київського Патріархату, розробити Православний церковний календар на 2020 рік, в якому Патріарх хотів на власний розсуд розташовувати єпископат, а декого з архієреїв взагалі не поміщати, що не входить до сфери його повноважень як керуючого єпархією міста Києва.

Разом із тим, члени Релігійної громади постійно запитували мене, у зв’язку з чим наша парафія так довго не вносить зміни до статуту відповідно до прийнятих рішень. Справа у тому, що ми не мали можливості це зробити, оскільки керуючий єпархією м. Києва не здійснив реєстрацію відповідного Управління єпархії міста Києва Української Православної Церкви (Православної Церкви України), щодо підпорядкування якому наша парафія могла б прийняти рішення.

Остання погроза щодо мого звільнення прозвучала від Патріарха на престольне свято нашої Громади в неділю жінок-мироносиць 12 травня 2019 року. Почувши про це, члени Релігійної громади, що були присутні на святковій трапезі і на власні вуха чули про вище названі погляди Патріарха щодо існування Української Православної Церкви, вирішили негайно скликати загальні збори релігійної громади.

Передовсім, Релігійна громада висловила повну підтримку існуючому настоятелеві та рішучий протест щодо можливої його зміни. Враховуючи неможливість підпорядкування єпархії міста Києва (що виникла у зв’язку з тим, що відповідне управління досі не зареєстроване), на загальних зборах Релігійної громади одностайним рішення усіх її членів (а саме кліриками та мирянами – постійними парафіянами храму у загальній кількості 222-ох осіб) було вирішено змінити назву релігійної громади на «Релігійна громада Покрови Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Солом’янського району міста Києва», прийнявши відповідний Статут Релігійної громади в новій редакції, та прохати про прийняття Релігійної громади під безпосереднє підпорядкування Київській Митрополії як релігійного центру, що представляє Православну Церкву України.
Просимо Ваше Блаженство не знехтувати нашим проханням!".

Фото tsn.ua

Теги: