«Незаконним є тиск на кліриків і мирян Української Православної Церкви, здійснюється з метою переходу у новостворену структуру… За 2017 рік було виявлено 165 випадків порушення свобод і прав православних християн. З них близько 66% припадає на Україну. Усі порушення прав віручих в Україні пов’язані з ворожим відношенням до канонічної УПЦ. При цьому 50% випадків фізичного насилля відносно представників і парафіян УПЦ були ініційовані українськими націоналістами та членами розкольницьких релігійних структур», — зазначив єпископ Моравицький Антоній.

Він відзначив, що зокрема були зафіксовані всі види порушень прав віруючих УПЦ (МП): «захоплення храмів, спроби зірвати Всеукраїнський хресний хід, не розслідування кримінальних проваджень, запроваджених на заявах віруючих, випадки нападів на журналістів, які висвітлюють тематику порушення прав православних віруючих».

Вікарій патріарха Сербського підкреслив, що призвело до такої ситуації в Україні «саме втручання очільників Української держави в церковні справи».

«Факт ухилення від надання відповіді свідчить про нехтування чиновниками України норм міжнародного права і демократичних європейських стандартів прав людини в державі, що негативно впливає на міжнародні рейтинги країни в світі», — сказав владика.

Ієрарх Сербської Церкви також нагадав позицію Архієрейського Собору Сербської Православної Церкви щодо розколу в Україні та невизнання новоствореної ПЦУ й її очільників.

«Виходячи з вищезазначеного, в черговий раз звертаємо увагу представників органів державної влади, політичних партій, громадських і міжнародних організацій і всіх зацікавлених осіб на неприпустимість порушень прав громадян України — віруючих Української Православної Церкви», — резюмував під час свьоєї доповіді єпископ Антоній.

Теги: