На зустрічі з Майклом Помпео предстоятель Православної Церкви України відзначив, що в Україні вдячні за багаторічну солідарність та високо цінують надійну двопартійну підтримку Сполучених Штатів Америки, що є надзвичайно важливим для зміцнення незалежності України. Митрополит Епіфаній висловив сподівання, що Вашингтон і надалі буде залишатися незламним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, у справі захисту релігійної свободи, протидії російській агресії та повернення всіх українських заручників додому.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що створення єдиної помісної Православної Церкви України стало одним із фундаментальних етапів розбудови нової України. Він поінформував державного секретаря США про процес міжнародного визнання ПЦУ, зокрема про рішення Елладської Православної Церкви визнати Православну Церкву України.

В ході зустрічі було привернуто увагу до викликів, з якими стикається діяльність ПЦУ. Митрополит Епіфаній розповів про ситуацію, яка склалася зі свободою релігії і віросподівання на окупованих територіях Донбасу і анексованого Криму. У цьому контексті зазначено необхідність продовження тиску на Кремль з метою припинення російської агресії, відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Держсекретар Помпео висловив занепокоєння щодо зловживань проти свободи віросповідання в окупованому Росією Криму та підконтрольних Росії частинах Донбасу. Він висловив сподівання на «дипломатичне вирішення конфлікту, спричиненого Росією на Сході України, який триває вже шостий рік, підкреслюючи необхідність загоєння ран війни та сприяння єдності».

Державний секретар підкреслив, що США захищали і будуть захищати право кожної людини на свободу віросповідання та можливість молитися відповідно до свого вибору.

У зустрічі також взяли участь посол з особливих доручень з питань релігійної свободи Семюел Браунбек, заступник помічника державного секретаря Джордж Кент, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та голова меценатської ради «Митрополичого Фонду Православної Церкви України» Андрій Мацола.

Одразу після зустрічі з держсекретарем США Майклом Помпео предстоятель ПЦУ зустрівся з заступником помічника державного секретаря Джорджем Кентом, який відповідає у Державному департаменті за регіон України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії та Азербайджану. Раніше, в 2015-2018 рр., він був заступником глави місії в Києві.

Під час зустрічі Кент цікавився справою становлення єдиної помісної Православної Церкви України, переходів парафій та труднощів, що супроводжують цей процес. Митрополит Епіфаній розповів йому, що проросійські сили постійно здійснюють як внутрішній, так і зовнішній тиск на ПЦУ. Всередині країни Росія використовує вплив на недосконалу українську судову систему. Зокрема, як зазначив Епіфаній, триває судовий розгляд справи УПЦ (Московського Патріархату) проти Міністерства культури України, під час якого здійснюється спроба оскаржити реєстрацію юридичної особи митрополії Православної Церкви України. За його словами, ззовні цей тиск виявляється у розділенні світового православ’я на тих, хто підтримує ПЦУ, та тих, хто не визнає її незалежність. Зокрема напередодні позачергового Собору 12 жовтня 2019 року про залякування з боку Російської Православної Церкви заявили ієрархи Елладської Церкви. «Звичайно, що Росія розуміє – зміцнення внутрішніх та міжнародних позицій Православної Церкви України – це удар по впливу Росії на Україну та на світове православ’я», – сказав митрополит Епіфаній.

Зі свого боку Джордж Кент сказав, що завжди підтримував і продовжує підтримувати всі демократичні процеси в Україні. Виклики, що постають перед Православною Церквою України, як всередині, так і ззовні України, стурбували його, і він запевнив митрополита Епіфанія у своїй підтримці, а також пообіцяв донести інформацію про російське втручання в справи Української Церкви широкому колу колег в Державному департаменті США.

Після зустрічі митрополит Епіфаній подарував Джорджу Кенту ікону Спасителя та запросив знову при нагоді зустрітися в Україні.

У рамках робочого візиту до Вашингтону делегація ПЦУ на чолі з митрополитом Епіфанієм зустрілася з членом Палати представників Конгресу США від штату Меріленд Енді Гаррісом, який також є співголовою Групи підтримки України в Конгресі (Congressional Ukrainian Caucus).

Ця група була створена в Палаті представників у 1997 році, її місія — «організувати об’єднання членів Конгресу, які поділяють загальну стурбованість щодо побудови міцніших двосторонніх відносин між Україною та США». Завдяки співпраці з українською американською громадою, група надає підтримку Україні, починаючи від зусиль щодо демократизації та ринково орієнтованих реформ і до поточного інформуванням членів Конгресу щодо подій в Україні.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань, що торкаються розбудови єдиної помісної Православної Церкви України, детально зупинившись на проблемах релігійного миру та свободи — тих цінностей, яких насильно позбавлені громадяни на тимчасово окупованих територіях України. Глава ПЦУ розповів, що Росія намагається повністю витіснити Православну Церкву України з Криму та окремих районів Донбасу — храми ПЦУ захоплюються, священнослужителі та віряни переслідуються. Більшість громад ПЦУ діють тут підпільно або напів підпільно. Митрополит Епіфаній акцентував увагу конгресмена Гарріса на тому, що ПЦУ прагне відновлення територіальної єдності як гарантії відновлення прав і свобод, яких позбавлені наші віруючі на окупованому Донбасі та в Криму.

Конгресмен Гаррісон висловив переконання, що наведені у розмові факти переслідування не повинні залишатися без уваги з боку Конгресу та без належної реакції. Конгресмен Гаррісон запевнив, що інформуватиме своїх колег-однодумців з цього питання та зробить все можливе, щоби така реакція була засвідчена.

Наприкінці зустрічі Гаррісон показав у своєму кабінеті митрополиту Епіфанію дві ікони, що їх намалювала його мати, яка походить зі священичої родини.

Крім того, в рамках свого візиту до Вашингтону митрополит Епіфаній зустрівся з послом з особливих доручень з питань релігійної свободи в Державному департаменті США Семюелом Браунбеком. Центральною темою зустрічі стало питання свободи діяльності релігійних організацій в Україні та, передовсім, ПЦУ.

Митрополит Епіфаній обговорив з державним секретарем США релігійну ситуацію в Україні

Митрополит Епіфаній розповів Браунбеку, що Православна Церква України – найбільша Церква в Україні: згідно останніх соціологічних досліджень більшість українців підтверджують свою приналежність до ПЦУ, причому значний відсоток таких вірян проживає в Криму та на Сході України.

«На всій території нашої держави в цілому панує свобода вибору віросповідання та релігійний мир, – сказав Епіфаній. – Всюди, крім території анексованого Криму та тимчасово окупованого Донбасу. Станом на сьогодні, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей зберігається складна ситуація з громадами ПЦУ, які діють підпільно або напів підпільно, під загрозою депортації чи арешту. Через так званий “розстрільний список”, до якого ввійшли священнослужителі ПЦУ, багато священників мусили покинути ці території».

Деталізуючи інформацію про ситуацію в Криму, митрополит Епіфаній наголосив, що через «судові рішення» окупаційна влада виселяє Кримську єпархію і релігійну громаду ПЦУ з кафедрального собору Володимира і Ольги в Сімферополі. Наразі ПЦУ разом з архієпископом Климентом бореться за право своєї громади на цей храм.​

Звертаючись до Браунбека, предстоятель ПЦУ наголосив на необхідності здійснення міжнародного впливу на Росію для виконання Резолюції ГА ООН щодо забезпечення прав людини в тимчасово окупованому Криму, включаючи права релігійних громад.

Семюел Браунбек, команда якого залучена до підготовки міжнародних звітів про свободу віросповідання в світі, зокрема і в Україні, взяв до уваги отриману інформацію, зазначивши, що міжнародне співтовариство має знати правду про порушення релігійної свободи на Сході України та реагувати на подібні факти.

Сторони домовилися продовжити співпрацю в питаннях захисту свободи віросповідання.

Теги: