Головною темою роздумів і гаслом цьогорічного Екуменічного тижня будуть слова з Діянь апостолів: ”Будьмо милосердні” (Ді. 28, 2). Зокрема, владика Олександр (Драбинко), митрополит Переяславський і Вишневський, керуючий Переяславсько-Вишневською єпархією Православної Церкви України, поділиться своїми думками з цього приводу.

Цього разу матеріали для екуменічної молитви підготували християнські Церкви Мальти, які щороку на початку лютого згадують день, коли до їхнього острова прибув гнаний вітром і бурею корабель із римськими в’язнями, серед яких був і святий апостол Павло. Апостол народів так описує ці події: “Тоді місцеві жителі острова Меліта виявили до нас велике милосердя, бо запалили вогонь, ішов бо дощ і був холод, і прийняли усіх” (Ді. 28, 2).

У події корабельної аварії, яка представляє драму людства перед обличчям загрозливої сили природних стихій, підкреслюється момент, як під час шторму й катастрофи різні між собою люди, з відмінними поглядами, живі й здорові дістаються до берега разом, огорнуті Божою любов’ю й провидінням.

У цьому контексті вказується на очевидну аналогію із сучасністю, коли чимало людей долають такі самі перешкоди в такому самому морі життя.

Теги: