"Уряд України ухвалив рішення про  заборону масових заходів за участю більше 10 осіб, враховуючи церковні обряди та церемонії. Просимо, аби всі душпастирі стосувалися до цієї норми. Пропонуємо, щоб обмежити участь у Святій Месі лише тих людей, які склали намірення Святої Меси, в тому числі в неділю. Це стосується також похорону та звершення інших таїнств", - йдеться, зокрема. у документі.

Підкреслюється, що віряни у часі епідемії отримують звільнення (диспенсу) з обов´язку участі в недільній месі.

Пропонується також приймати причасті в руки: "В часі епідемії існує можливість приймати Святе Причастя на руку. Таким чином вірні, які прийматимуть Причастя, будуть мати певність, що долоні священика не мали попереднього контакту з устами інших вірних. Однак ми не можемо змусити всіх вірних до прийняття Святого Причастя на руку, вводячи цю форму як обов´язкову в усіх парафіях. З іншого боку не маємо права відмовити тим, які хочуть його прийняти саме в такий спосіб. Тому залишаємо до вибору спосіб прийняття Святого Причастя. Заохочуємо спершу запросити вірних, які прагнуть прийняти Святе Причастя на руку, а потім уділити Причастя тим вірним, які вирішили його прийняти традиційним способом, тобто до уст.  Іншим способом розв´язання ситуації є визначення одного священика або надзвичайного служителя Причастя, який роздаватиме його у визначений спосіб. При цьому не можна применшувати жодної групи причасників, адже це може привести до глибоких поділів у парафії. Підходячи до Причастя, хай вірні зберігають дистанцію в один метр один від одного".

Введені зміни у порядок сповіді. "Треба подбати про те, щоб люди мали можливість приступати до сповіді. У конфесіоналах треба поставити захисні плівки або замінити старі. Якщо лише є така можливість слід розмістити біля конфесіоналу антисептичний засіб (напр., спрей) біля конфесіоналу так, щоб кожний, хто підходить до сповіді міг продензифікувати поверхню плівки чи гратки конфесіоналу. Не виставляємо стули для цілування вірними. Якщо є окрема кімната для сповідей, треба дотримуватися дистанції в один метр від пенітента. У місцях більш відвідуваним вірними було б добре облаштувати місце сповідей зі шкляною перегородкою", - зазначається в рекомендаціях.

Загалом в документі міститься 17 рекомендацій - вони частково збігаються з відповідними рекомендаціями ПЦУ та РПЦ. На відміну від них УПЦ (МП) залишила у силі звичайну практику причащання вірян.

Теги: