18 червня перед судом щодо обрання запобіжного заходу в справу про можливе незаконне призначення голови Служби зовнішньої розвідки п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що проти нього порушили справу через "розпалювання релігійної ворожнечі" за фактом отримання томосу українською автокефальною церквою.

В Державному бюро розслідувань після цього підтвердили існування кримінальної справи про розпалювання міжнаціональної ворожнечі, про яку заявляв колишній президент України Петро Порошенко. «6 листопада 2019 року СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, направлені на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. В подальшому СБУ передала справу для розслідування до ДБР”, - йшлося у повідомленні ДБР. Слідство у цій справі зараз триває, додали в ДБР.

Пізніше в ДБР додали: "Справа відкрита в листопаді 2019 року СБУ за заявою Філарета. Його мотив, це претензії до керівництва держави в першу чергу через те, що гроші, які отримувала УПЦ КП в першу чергу від своїх іноземних представництв, після створення ПЦУ сплачуються в Константинополь. З боку Петра Порошенка це піар хід, ми не плануємо грати на темі релігії та втручатися у діяльність ПЦУ, а також ставити під сумнів легітимність її створення".

Водночас в пресслужбі ліквідованої УПЦ КП заявили, що Філарет не просив правоохоронні органи відкривати справу проти Порошенка, це зробили віряни.

Теги: