«Священний Синод Кіпрської Церкви, - говориться в офіційному комюніке, - на засіданнях 23 і 25 листопада 2020 року детально обговорив українське церковне питання і складну ситуацію, що виникла у зв'язку з поминанням блаженнішим архієпископом Кіпрським Хрізостомом митрополита Єпіфанія як предстоятеля Церкви України, і вирішив не виступати проти цього рішення Його Блаженства. У той же час Священний Синод очікує широкого обговорення за участю всіх зацікавлених сторін задля подолання нинішньої кризи, яка загрожує розколом Церкви Христової».

Митрополит Кіккський Никифор, який раніше знаходився в опозиції до свого предстоятеля через поминання останнім на богослужінні предстоятеля ПЦУ, заявив після засідання, що рішення про фактичне визнання ПЦУ було прийнято 10 голосами проти 7, і воно не носить обов'язкового характеру, тому що це «питання віри». Його власна компромісна пропозиція не була підтримана. Свою окрему думку з приводу рішення архієпископа і Синоду подав митрополит Тамасоський Ісайя, який раніше також виступав проти рішення свого предстоятеля.

Таким чином, Кіпрська архієпископія стала четвертою помісною Православною Церквою, в якій офіційно поминається предстоятель ПЦУ.

Теги: