У звіті про дотримання прав людини за 2020 рік зазначено, що на території окупованого Криму була зафіксована низка порушень. Зокрема з боку російської влади, зокрема представників силових структур.

У доповіді сказано, що в Криму тривають довільні арешти і затримання, які, як вважають спостерігачі, використовуються для залякування і в якості покарання для тих, хто виступає проти окупації. У поселеннях кримських татар регулярно проводять обшуки, що супроводжуються затриманнями і відкриттям кримінальних справ. До затриманих часто не пускають адвокатів.

Також у звіті зазначається, що окупаційна влада не розслідує належним чином вбивства жителів Криму і підозрілі випадки смертей і зникнень, кваліфікуючи їх як "самогубства".
На території Криму обмежують свободу слова та вираження поглядів. Окупаційна влада вважає інакомислення "екстремізмом" і піддає за це репресіям.

Також окупанти заборонили більшість передач українською та кримськотатарською мовами, замінивши їх на російські. На кримських радіостанціях забороняють вмикати пісні українських співаків.

США отримували повідомлення, що кримських татар переслідують за їхню мову і забороняють розмовляти нею на робочому місці. Також їм заборонили відзначати кримськотатарські національні свята і обмежили використання їхніх прапорів і символів.

Загалом американський департамент повідомив про такі порушення прав людини:

    насильницькі зникнення;
    тортури і випадки жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання з боку російської влади;
    суворі і небезпечні для життя умови утримання в тюрмах і переведення ув'язнених до Росії;
    довільний арешт або затримання;
    серйозні проблеми з незалежністю окупаційної судової системи;
    повсюдне довільне або незаконне втручання в приватне життя;
    серйозні обмеження свободи слова, преси та інтернету, включно з насильством, погрозами або необґрунтованими арештами журналістів;
    істотне втручання у свободу мирних зібрань і свободу об'єднань, зокрема в Меджліс кримських татар;
    жорсткі обмеження свободи віросповідання;   
    злочини, пов'язані з насильством або погрозами насильства стосовно представників національних, расових, етнічних меншин або корінних народів, включно з кримськими татарами й етнічними українцями;
    тощо.

Нагадаємо, минулого місяця громаду ПЦУ в Криму зобов'язали платити штрафи за відмову знести храм, оштрафували церкву баптистів в Криму за «незаконне місіонерство», відбуваються обшуки та арешти Свідків Єгови.

Теги: