«Я переконана, що Московський патріархат – це такий великий проєкт з поширення "русского мира", потужний інструмент у гібридній війні Росії проти України. Про це треба говорити», – зауважила вона в інтерв’ю Укрінформу.

Цибульська додала, що Московський Патріархат поширює тези російської пропаганди.

«Його основне завдання – втримати якомога більше людей в інформаційній, культурній, політичній орбіті країни-агресора. І ці завдання ніяк не збігаються з рухом сучасної України», – підкреслила Цибульська.

Нагадаємо, раніше патриарх РПЦ Кирило під час офіційних виступів зазначав: "Мы определяем, что хорошо, а что плохо, исходя из ценностей Русского мира". У 2010 році він поставив Україні завдання «перезавантажити» суверенітет і направити його на зміцнення "Русского мира". Географія "Русского мира", запропонована патріархом Кирилом, охоплює країни колишнього Радянського Союзу - Росії, України, Білорусі, Молдови "та інші країни". У Московській Патріархії на "особливу", провідну роль в "Русский мир" висувають російський народ, російську мову і російські національні цінності. Про це заявляли ідеологи концепції "Русского мира" - патріарх Кирило в доповіді 3 листопада 2009 року на III "Ассамблее Русского мира" і заступник голови ВЗЦЗ Московської Патріархії ігумен Филип (Рябих) в доповіді 17 червня 2010 року в Центрі соціально-консервативної політики (ЦСКП) в Москві перед слухачами проекту «Школа російської політики». В 2014 році, після російської окупації частини України, глава РПЦ наполягав на «русском мире» для України.

Теги: