"У кожній країні гроші отримують через фонд Бетлена Габора – це головний гравець, але не єдиний, бо є ще декілька інституцій, в яких є фонди, призначені для допомоги меншинам за кордоном Угорщини. Проте саме фонд Бетлена Габора можна назвати частково прозорим – їхні документи не дуже деталізовані, але це вже щось, з чим можна працювати", — розповіла учасниця розслідування, словацька журналістка Карін Кьовари-Солимос.

Активну кампанію з фінансової підтримки угорців в різних країнах Орбан почав у 2010 році. На Закарпатті гроші виділяються на кілька напрямків, за даними журналістів — як персонально, так і організаціям.

Зокрема, як стало відомо журналістам, за 10 років тільки з фонду закарпатські парафії отримали майже 22 мільйони євро. Зокрема, нещодавно Реформатська церква на Закарпатті отримала допомогу на 3,5 млн форинтів.

Також угорці виділяють гроші на розвиток приватного туристичного бізнесу, культуру та ЗМІ. Наразі на Закарпатті працюють кілька угорськомовних ЗМІ або видань на угорську тематику і щонайменше чотири з них — отримують фінансування з фонду Бетлена Габора, який виділив їм вже понад 66 тисяч євро. Ще 4 тисяч євро було виділено Фонду розвитку угорських ЗМІ. Окрім того, низка видань через Закарпатську спілку журналістів отримали 117 тисяч євро. Автор розслідування також відзначають, що профінансовані з угорського бюджету ЗМІ близькі до угорських партій українського регіону.

Окрім того, Орбан та його партія "Фідес" можуть отримати зиск зі значної кількості людей, які мають угорське, або подвійне громадянство за межами країни. За підрахунками журналістів, в різних країнах, які отримують фінансування з Будапешта, проживає близько мільйона людей, які мають угорське громадянство, а отже — право голосувати на виборах.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Угорський архієпископ просив папу Римського не допустити єдності греко-католиків України.

Теги: