В аеропорту «Бориспіль» патріарха зустріли митрополит Київський і всієї України Епіфаній з ієрархами Православної Церкви України, прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль та інші офіційні особи.

«Ваше Блаженство, ми раді прибути до України на Ваше запрошення та запрошення Високоповажного Президента Володимира Зеленського», – зазначив патріарх Варфоломій.

Того ж дня, 20 серпня, патріарх Варфоломій зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

«Передусім хочу подякувати Вам за цей візит. Для мене особисто, для України, для нас усіх – це велика честь, що Ви приєдналися до нас в такі важливі дні, коли ми відзначаємо 30-річчя нашої незалежності. Це для нас дуже важливо», – наголосив президент на початку зустрічі.

Володимир Зеленський нагадав, що вже двічі за час своєї каденції був у гостях у Вселенського патріарха, а патріарх відвідує Україну вже втретє.

«І саме на 30-річчя незалежності України. І це знакова подія, тому що це відбувається у рік 30-ліття Вашого обрання Вселенським Патріархом», – зазначив глава держави.

Зі свого боку Вселенський патріарх Варфоломій подякував президентові України за запрошення й наголосив, що щасливий бути на прекрасній гостинній українській землі, особливо тоді, коли Україна святкує 30-ту річницю незалежності.

«Для нас велика честь відсвяткувати разом з вами цю важливу для України дату. Пане Президенте, світ побачив і став свідком розвитку та зрілості цієї чудової країни. Він захоплюється демократичною державою та відкритим суспільством, яке є одночасно класичним та сучасним, займаючи своє законне місце у міжнародному співтоваристві. І водночас він визнає Церкву, яка є історичною та молодою, що посідає своє законне та канонічне місце у сім’ї Автокефальних Православних Церков. Вітаємо! І нехай Бог завжди благословляє та оберігає Україну та всіх українців!», – сказав патріарх.

Під час розмови зі Вселенським патріархом Володимир Зеленський відзначив, що Україна є унікальним прикладом мирного співіснування багатьох конфесій.

Глава держави подякував патріарху за беззастережну особисту підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та її незалежності. Також він подякував за постійні молитви за мир в нашій країні.

Співрозмовники обговорили питання мирного врегулювання на Донбасі, ситуацію з порушенням основоположних прав і свобод людини, зокрема свободи віросповідання на тимчасово окупованих територіях України.

Володимир Зеленський зазначив, що одним з чинників, які агресор застосовує проти України як гібридну зброю, є релігійний.

Президент подякував Вселенському патріарху за увагу та підтримку дітей українських воїнів, які втратили батьків внаслідок російської агресії.

«Знаю, як тепло Ви приймали їх у Вашій резиденції на Фанарі у 2018 році. Високо ціную готовність провести зустріч з ними у межах Вашого візиту», – сказав він.

Вселенський патріарх наголосив, що молиться за мир в Україні, і благословив український народ від імені Матері-Церкви.

Під час зустрічі також були обговорені подальші кроки щодо тіснішої взаємодії України та Вселенського Патріархату.

21 серпня на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря митрополит Київський і всієї України Епіфаній, предстоятель ПЦУ, зустрів Вселенського патріарха Варфоломія і осіб, які його супроводжують.

Патріарх звершили покладання квітів біля «Стіни пам’яті полеглих захисників України» та біля пам’ятного знака жертвам Голодомору-геноциду українського народу.

У Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди прибуття в Україну Вселенського патріарха Варфоломія відбулася подячна молитва (доксологія).

За богослужінням молилися два предстоятелі – Вселенський патріарх Варфоломій та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а також митрополит Халкидонський Еммануїл, митрополит Адріанопольський Амфілохій, митрополит Філіппи, Неаполя та Тасоса Стефанос, Генеральний секретар Синоду архімандрит Григорій, Великий синкел архімандрит Яків, архієреї, духовенство та численні віряни Православної Церкви України .

Після завершення подячної молитви митрополит Епіфаній звернувся до патріарха з вітальним словом.

«Від повноти Помісної і Автокефальної Православної Церкви України, особисто від себе найперше хочу подякувати Вам, Ваша Святосте, що попри різні обставини, які могли завадити Вашому візиту саме в цей час, Ви прибули в Україну на запрошення як Церкви, так і Української держави в особі Президента, щоби молитовно розділити з українським народом радість свята – 30-ліття відновлення Незалежності України», – сказав митрополит Епіфаній.

«Рівно тридцять років тому, тоді ще як митрополит Халкидонський, Ви прибули в Україну якраз напередодні драматичних подій, підсумком яких стало проголошення 24 серпня 1991 р. нашим парламентом Акту про Незалежність. Тридцять років тому на цьому місці, де зараз ми стоїмо, були руїни – німі свідки гонінь на Церкву безбожної комуністичної держави. Але як був відбудований цей Михайлівський Золотоверхий собор, історія якого налічує понад дев’ять століть – так відродилася і Україна, і Українська Православна Церква», – додав предстоятель ПЦУ.

Вітальне слово у відповідь виголосив патріарх Варфоломій.

«Ми всі прибули, щоби прожити з Вами особисто достойне славлення диво: диво Воскресіння, боротьби за загоєння розділення, повернення до спілкування Церкви, нерозірваного прямування разом шляхом Істини.

Ми прибули, щоби побачити на власні очі здобутки багатьох Ваших невимовних зусиль, Блаженніший брате! Ви наймолодший за віком, але це у Вашому випадку є Вашим привілеєм, а не недоліком. Оскільки Ваша молодість не рахується з безнастанними жертвами та зусиллями заради очолюваної Вами Церкви, яку береже Бог. Ваш труд буде тяжким, але через багато десятиліть, нащадки славитимуть Ваше ім’я та Ваш приклад.

Ми пізнали Вас як людину діла, як людину богобоязну з непохитною вірою у Христа, любов’ю до Церкви та Вашої Батьківщини аж до Хреста.

Ми бачимо, з якою тактовністю та благородством Ви докладаєте зусилля у різноманітних чисельних питаннях Помісної Церкви України. Це лише початок. Потрібне терпіння. Вчиться на уроках святих та історії. Потрібний досвід та, головно, молитва. Досвід пастиря зрештою супроводжує біль та сльози, він вимагає жертв та самозречення. Так прямували незабутні наші Попередники, це успадкували і ми, і це радимо, до цього закликаємо, це посилюємо, ми, старші за віком, у першості рукоположення та на церковній ниві вам молодшим, але не менш любим братам», – зокрема сказав патріарх Варфоломій.

Після завершення патріарх подарував митрополиту Епіфанію лампаду із зображенням архістратига Божого Михаїла.

Після подячної молитви 21 серпня у Митрополичому домі – резиденції Предстоятеля ПЦУ – відбулася офіційна зустріч Вселенського патріарха Варфоломія та митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Спершу два предстоятелі поспілкувалися віч-на-віч, а згодом патріарх та усі члени делегації в Синодальній залі зустрілися з ієрархами Православної Церкви України на чолі з митрополитом Епіфанієм.

Предстоятель ПЦУ подякував патріарху за візит і постійну підтримку, яку Церква-Матір надає автокефальній помісній Українській Православній Церкві та народу України.

Зі свого боку Вселенський патріарх Варфоломій зазначив, що народ України має повне право на автокефальну Церкву і Вселенський престол виконав свій обов’язок, при цьому надання автокефалії було цілковито справедливим рішенням.
«Наразі наші молитви спрямовані на мир й консолідацію усіх православних в Україні та на поступ і подальше визнання Української Церкви», – сказав патріарх Варфоломій.

На пам‘ять про цю зустріч Вселенський патріарх подарував предстоятелю ПЦУ набір панагій, а Київський митрополит – створені з бурштина спеціально до візиту патріарха чотки та символічне зображення рідного острова патріарха – Імвроса.

У резиденції предстоятеля Православної Церкви України Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній 21 серпня провели також зустріч з третім президентом України Віктором Ющенком.

У зустрічі також взяли участь митрополит Халкидонський Еммануїл та генеральний секретар Константинопольського Синоду архімандрит Григорій.

Вселенський патріарх поділився спогадами про візит в Україну в липні 2008 року та зазначив, що не забуває про тодішню турботу з боку Віктора Ющенка.

Третій президент України висловив вдячність патріарху та наголосив, що патріарх Варфоломій для українського народу зробив велику справу, надавши томос про автокефалію Української Православної Церкви. Також Віктор Ющенко побажав митрополиту Епіфанію сил для подальшої розбудови помісної Української Православної Церкви.

21 серпня митрополит Епіфаній відвідав святковий обід, який на честь патріарха Варфоломія організувало Посольство Грецької Республіки в Україні. Високих гостей привітали посол Грецької Республіки в Україні Васілеос Борновас та посол Республіки Кіпр в Україні пан Луїс Телемаху.

Ввечері 21 серпня 2021 року митрополит Епіфаній помолився разом з патріархом Варфоломієм за вечірнім богослужінням у столичній Андріївській церкві.

Рішенням парламенту в 2018 році цей храм був наданий для створеної Вселенським Патріархатом ставропігії (представництва).

Під час відправи підносили молитви також члени офіційної делегації Вселенського Патріархату, ієрархи Православної Церкви України, п‘ятий президент України Петро Порошенко, посол Греції в Україні Васіліос Борновас та інші особи.

Наприкінці богослужіння екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл виголосив слово.

Далі зі словом до присутніх звернувся Вселенський патріарх.

Опісля патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній оглянули приміщення ставропігії, які знаходяться в стилобаті Андріївської церкви й поспілкувалися з гостями.

Далі, в рамках офіційного візиту, Вселенський патріарх Варфоломій зустрівся з головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим.

Голова українського парламенту подякував за принципову позицію щодо територіальної цілісності України та відзначив, що підтримка релігійних лідерів у цьому питанні є неоціненною.

«Ми продовжуємо боротися за повернення тимчасово окупованих територій нашої держави. І релігія є одним із тих базисів, навколо якого можна об’єднувати людей. Ми завжди сповідували політику об’єднання, знаходження спільних точок дотику і не сприймаємо політику розколу. Сподіваюся, Ваш візит активізує цей процес», – сказав Дмитро Разумков.

Голова українського парламенту висловив сподівання на підтримку Вселенського патріарха у питаннях захисту прав людей на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу.
Окрім того, Дмитро Разумков відзначив, що церкви та релігійні організації відіграють серйозну роль у підтриманні як людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, так і тих, хто несе службу на фронті. Голова Верховної Ради додав, що український парламент ухвалив у першому читанні проєкт Закону «Про Службу військового капеланства» (реєстраційний номер 4626).

Під час зустрічі сторони порушили також питання щодо захисту навколишнього середовища.

22 серпня собору святої Софії Київської  Вселенський Патріарх Варфоломій та митрополит Київський і всієї України Епіфаній просто неба звершили урочисту літургію.

Двом предстоятелям співслужив численний єпископат і духовенство Константинопольської Церкви й Православної Церкви України.

Під час відправи молилися не менше ніж 15 тисяч духовенства і вірян, зазначає сайт ПЦУ.

За богослужінням лунали особливі прохання за Україну та молитва з чину молебню, нещодавно благословенного Синодом ПЦУ.

Наприкінці літургії архієпископ Євстратій виголосив послання митрополита Епіфанія з нагоди 30-ліття відновлення незалежності України та патріаршого візиту.

Далі зі словом до присутніх звернувся предстоятель помісної Української Православної Церкви. «Саме тут, в соборі Святої Софії, 15 грудня 2018 року відбувся Об’єднавчий Собор, який з трьох розділених гілок утворив єдину Помісну Українську Православну Церкву. Багатьом з нас, хто був безпосереднім учасником Собору, запам’ятався той день. Собор Церкви України назавжди перегорнув сторінку попередніх розділень, Собор утвердив єдину Помісну Церкву. І саме завдяки цьому 6 січня 2019 р. з рук Вашої Всесвятості наша Церква отримала Томос про автокефалію, а наступного дня, коли ми святкували Різдво Христове, саме тут, у Святій Софії вперше цей історичний документ побачила вся Україна», – сказав, зокрема, митрополит Епіфаній.

Завершилася урочиста відправа промовою Вселенського патріарха Варфоломія. Він нагадав, що «Київська Єпархія не з власної волі була відірвана від Константинополя і підпорядкована північнішим країнам разом з єпархіями, які належали до неї. Однак упродовж століть велася боротьба у Києві за те, щоб він не був позбавлений духовного та канонічного захисту Константинопольської  Церкви-Матері, вагомим свідченням чого є перша стаття вашої Конституції 1710 року, написаної через 24 роки після болісних подій 1686 року». Крім того, патріарх розтлумачив правила і умова надання автокефалії, зокрема для України та Росії.

Після літургії патріарх відвідав Святу Софію, де підніс молитву за Україну та її народ.

Під час багатолюдної літургії біля собору Святої Софії Київсько митрополит Епіфаній вручив патріарху Варфоломію церковну відзнаку – Великий Хрест Ордену святого Архистратига Михаїла.

Далі Вселенський патріарх Варіоломій та митрополит Епіфаній зустрілися у Київській православній богословській академії з дітьми українських воїнів, які полягли захищаючи Батьківщину від російської агресії, діти кримських татар, діти зі складними життєвими обставинами – сироти й напівсироти та діти з інвалідністю, якими опікується Синодальне управління соціального служіння та благодійності ПЦУ.

У зустрічі також взяли участь митрополит Халкидонський Еммануїл, митрополит Донецький І Маріупольський Сергій – голова управління соціального служіння, генеральний секретар Синоду Константинопольської Церкви архімандрит Григорій та заступник голови управління соціального служіння протоієрей Сергій Дмитрієв.


«Дуже страшно втратити батьків у війні, але ви можете бути гордими з того, що вони подарували вам світле майбутнє в незалежній, вільній країні», – звернувся до дітей загиблих захисників Вселенський патріарх, побажавши їм сил і наснаги, щоби продовжувати відстоювати ті ідеали, за які боролися їхні батьки.

Звертаючись до рідних та опікунів цих дітей, він закликав подарувати дітям усю свою любов, сказав, що молитиметься за них і побажав «терпіння, сил і витримки, щоб ви могли ростити цих дітей, і Бог допомагав вам у турботах».   

Патріарх Варфоломій і митрополит Епіфаній благословили дітей і на згадку про зустріч подарували їм пам’ятні подарунки та іконки.


22 серпня предстоятелі Константинопольської та Української Церков взяли участь у IV Міжнародному ветеранському та волонтерському форумі «Там, де ми – там Україна», який організували Міністерство у справах ветеранів України та благодійний фонд «Повернись живим».

Цього року захід відбувається у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Захисники».

На заході за участі глави держави Володимира Зеленського зокрема йшлося про сприяння Збройним Силам України, підтримку ветеранів та вшанування пам’яті полеглих героїв.

«Ми згадуємо тих військових, добровольців і лікарів, які захищали цю благородну землю, починаючи з 2013 року. Сьогодні, коли ми визнаємо й шануємо тих, хто служив у Збройних Силах, ми також згадуємо й шануємо тих, хто віддав найбільшу жертву за свою країну та свою націю, – нехай вічно святиться їхня пам’ять», – сказав на форумі патріарх Варфоломій.

З нагоди офіційного візиту до України Вселенського патріарха Варфоломія 22 серпня відбулося урочисте прийняття від імені митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

На початку заходу Капела імені Л. Ревуцького виконала духовний гімн України – «Боже великий, єдиний» та молитву Господню.

Далі представники Національного університету «Києво-Могилянська академія» – почесний президент В’ячеслав Брюховецький, виконуюча обов’язки президента НаУКМА Олександра Гуменна, випускниця і доцент університету, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан та директор Центру європейських досліджень університету Костянтин Сігов – вручили патріарху Варфоломію диплом про присвоєння звання почесного доктора «Honoris Causa» Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Після цього до присутніх зі словом звернулися сам патріарх та митрополит Епіфаній. У своєму слові патріарх розповів про історію надання автокефалії Українській Церкві та зазначив, що «єдиний у православному світі Престол, відповідальний за канонічне надання автокефального статусу».

У свою чергу предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній нагадав у своїй промові: «Як тридцять років тому Україна перегорнула сторінку історії, залишивши в минулому століття поневолення і відновившись, як незалежна і суверенна держава, так майже три роки тому Українська Православна Церква, завдяки Вашій батьківській турботі й жертовності, перегорнула сторінку розділень, неканонічного поневолення та невизначеності».

23 серпня в резиденції предстоятеля ПЦУ – Митрополичому домі – відбулася зустріч Вселенського патріарха Варфоломія та митрополита Київського і всієї України Епіфанія з п’ятим президентом України Петром Порошенком.

У зустрічі також взяли участь митрополит Халкідонський Еммануїл та народний депутат Ростислав Павленко.

23 серпня предстоятелі Церков зустрілися у Київській православній богословській академії ПЦУ з представниками грецької діаспори в Україні.

У зустрічі також взяли участь ієрархи й представники офіційної делегації Константинопольської Церкви, єпископ Ольвійський Епіфаній (ПЦУ), радник Посольства Грецької Республіки в Україні – заступник голови місії, консул Александрос Будуріс та представниці столичної школи №94 «Еллада», яка спеціалізується на вивченні грецької мови.

Патріарх виголосив промову та поспілкувався з представниками діаспори. Він заявив, що «еллінізму абсолютно чужими є націоналістичні та інші критерії, тому і ви є паствою  очолюваної  Блаженнішим  Митрополитом Київським кір Епіфанієм Святішої Церкви України, так само як українці та україномовні   Константинополя  становлять відповідно паству Святої Великої Церкви Христової. Наша еклезіологія  заснована на  географічних принципах та керується критерієм наявності парафій, а не походженням   мови чи культури. Усі православні, які проживають у межах однієї єпархії, Помісної Української церкви становлять  виключно  її паству, а не країн їхнього походження».

Того ж дня, 23 серпня, патріарх Варфоломій зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Митрополит Епіфаній розповів поважному гостю, що через роки співіснування християн різних сповідань, мусульман та юдеїв, а також через тривалі антирелігійні гоніння, в Україні склалась унікальна міжрелігійна атмосфера. Вже 25 років ВРЦіРО існує і співпрацює заради миру та взаєморозуміння. Завдяки цьому історичному досвіду представники різних релігійних спільнот можуть співпрацювати на основі взаємної поваги та рівних прав, долаючи суперечності й знаходячи консенсус попри різницю поглядів.

Вселенський патріарх зустрівся з першими особами держави і церков України

«Залишивши для інших форм діалогу питання, де ми маємо різний погляд, члени Ради зосереджені на тих речах, де ми маємо однакову, спільну чи близьку позицію», – зазначив у своєму слові митрополит Епіфаній.

Вселенський патріарх Варфоломій у своєму зверненні до учасників зустрічі відзначив роль «міжхристиянського та міжконфесійного діалогу у сучасному світі».

Верховний архиєпископ УГКЦ Святослав підкреслив, що для УГКЦ Константинопольська Церкватакож є Церквою-Матір’ю. «Ми, як Церква, що народилася в Хрещенні святого князя Володимира, дякуємо вам за світло Христового Євангелія, яке материнська Церква дарувала нам тут, в Україні. Ми з вдячністю розбудовуємо і несемо це Євангеліє. Дякую за кожну можливість із вами зустрічатися і сподіваюся, що діалог і співпраця будуть тільки розвиватися», – сказав глава УГКЦ.

На завершення зустрічі патріарху подарували пам’ятну медаль, присвячену 25-річчю ВРЦіРО. Після зустрічі патріарх Варфоломій на пам’ять про свій візит в Україну посадив разом з представниками ВРЦіРО клени у столичному парку «Володимирська гірка».


Того ж дня за поданням митрополита Епіфанія патріарх Варфоломій присвоїв титул архонта меценату ПЦУ Андрію Мацолі. Звертаючись до Андрія Мацоли та до гостей заходу, патріарх зазначив, що Церква-Мати впродовж багатьох століть по всьому світу відзначає достойних людей цією високою нагородою.

24 серпня 2021 року з нагоди 30-ї річниці відновлення незалежності України на запрошення президента України Володимира Зеленського Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній взяли участь у святкових заходах, які відбулися на майдані Незалежності столиці.

На офіційних урочистостях також були присутні ієрархи й представники офіційної делегації Константинопольської Церкви та ієрархи Православної Церкви України.

Цього ж дня патріарх Варфоломій зустрівся з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

«Ми вдячні за цей символічний візит Його Всесвятості до України. Це знак підтримки українського народу, який відстоює незалежність та суверенітет. Для нашої держави візит Вселенського Патріарха у ці святкові дні сприяє духовному єднанню та злагоді», – відзначив Денис Шмигаль.

Крім того, очільник українського уряду подякував за постійні молитви за мир в Україні.

Патріарх Варфоломій у свою чергу відзначив, що співпраця держави й Церкви в Україні перебуває на високому рівні та наголосив на важливості подальших кроків, що допоможуть реалізувати низку ініціатив, у яких зацікавлені обидві сторони. Зокрема, в питанні захисту довкілля, на чому постійно наголошував патріарх.

«Ми дуже раді бути тут із вами, щоб відсвяткувати Незалежність України, а також незалежність вашої Церкви», – сказав Патріарх.

Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній, а також члени делегації Вселенського Патріархату на запрошення президента Володимира Зеленського відвідали прийняття з нагоди Дня Незалежності України. Урочистий захід відбувся у столичному Маріїнському палаці.

На початку прийняття митрополит Епіфаній поспілкувався з лідерами і високими представниками іноземних держав, які прибули на святкування. Зокрема, відбулися розмови з президентом Литви Ґітанасом Науседою, президентом Польщі Анджеєм Дудою та державним секретарем Ватикану, кардиналом П’єтро Пароліном.

Окрім цього Вселенський патріарх мав нагоду поспілкуватися з президентом Світового конгресу українців Павлом Ґродом, міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком, дипломатами й іншими гостями прийому.

На запрошення митрополита Епіфанія 24 серпня патріарх Варфоломій разом із особами, які його супроводжують, відвідав Свято-Михайлівський Видубицький монастир.

Предстоятель ПЦУ у спілкуванні зі Вселенським патріархом зазначив, що в цьому році Видубицькій обителі виповнилося 950 років.

«Ми незабаром відлітаємо, але будьте певні в тому, що частинка нашого серця з Україною, з Українською Церквою. Оглядаючись назад, як розвивалися події, відбувалося визнання автокефалії, ми з певністю можемо говорити про те, що ви були достойні надання автокефалії і Ви є достойним очолювати Церкву, Ваше Блаженство», – сказав на завершення візиту Вселенський патріарх Варфоломій.

«Ми завжди чекаємо Вас в Україні» – відповів предстоятель ПЦУ.

Ввечері 24 серпня патріарх Варфоломій та особи, що його супроводжують, з аеропорта «Бориспіль» відбули до Стамбула (Константинополя).

Патріарха проводжали митрополит Київський і всієї України Епіфаній з ієрархами Православної Церкви України, а також офіційні особи.

Теги: