З наступного року в Україні запровадять біометричні паспорти: МЗС обіцяє поїздки за кордон без віз, громадяни побоюються хакерів, а УПЦ МП прогнозує початок Апокаліпсису

Дбайливі господарі завжди хочуть знати, де перебуває, що робить, наскільки активно розмножується і чи не лізе в шкоду ввірена їм худоба. Народні обранці, стурбовані занадто повільним просуванням покращення, очевидно, також хочуть навести лад у державі. Тож днями ухвалили закон, згідно з яким усі дані про громадян України мають бути зібрані в одному місці (Єдиному державному демографічному реєстрі), причому цитуємо: «Порядок взаємодії між уповноваженими суб’єктами, вид і обсяг інформації, надання якої необхідне для ведення Реєстру, встановлюються Кабінетом Міністрів України за поданням уповноваженого органу». Тобто саме Кабмін визначатиме, які дані «уповноважені суб’єкти» збиратимуть про всіх нас.

Але більше уваги громадськості привернула інша новація відповідного закону: ним передбачено запровадження біометричних паспортів. Уся інформація про особу в таких документах міститиметься на спеціальному електронному «чипі». Як переконують автори закону, у біометричному паспорті буде зазначено все те саме, що і в паперовому, лише фото й підпис будуть оцифровані. М’яко говорять і про те, що в паспорті може бути вміщено «додаткову інформацію» — оцифровані відбитки пальців його власника.

Уся країна стає учасником великої рекламної акції, згідно з якою нам подарують перші біометричні паспорти, а через 10 років, коли спливе термін їх придатності (так, ці посвідчення особи видаватимуть усім громадянам незалежно від віку та з моменту їх народження і терміном лише на 10 років), доведеться купувати найважливіший документ за «енну» суму. Орієнтовна вартість біометричного паспорта на сьогодні становить 700—800 грн. (де половина суми — державний збір, а інша — вартість виготовлення пластикової картки: майже на рівні золотої обручки). Наскільки це вигідний проект, оцінити легко, помноживши кількість громадян України (більше 45 мільйонів) на орієнтовну тисячу гривень. Таким чином, отримаємо 45 мільярдів гривень прибутку кожні 10 років.

У законі сказано, що «Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України в установленому порядку». Поки незрозуміло, чи матимуть змогу громадяни відмовитися від біометричного паспорта з релігійних мотивiв.

Роботи з оформлення та видачі біометричних паспортів мають розпочатися з 1 січня 2013 року.

Ще один нюанс: виготовленням паспортів, які міститимуть конфіденційні дані, займеться, швидше за все, приватна фірма — ЄДАПС, яку в соцмережах пов’язують iз розробником нового закону, членом Партії регіонів, генерал–лейтенантом міліції Володимиром Грицаком. Щоправда, сам Володимир Грицак свого зв’язку із фірмою ніколи не підтверджував, і на сайті компанії даних про нього немає.

Минулого року Міністерство юстиції розкритикувало закон про запрова­дження біометричних паспортів. На думку експертів з Мін’юсту, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення паспортів, закон таким чином закріплює наявну монополію у цій сфері, «тобто є потенційно корупціогенним».

Натомість у Міністерстві закордонних справ запровадження біометричних паспортів усіляко вітають. «Ухвалення закону про біометричні паспорти — це серцевина лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Цей закон Україна повинна була ухвалити давно.... Далі ми перейдемо на імплементаційну стадію безвізового режиму з ЄС», — наголосив представник України при Євросоюзі Костянтин Єлисєєв.

А голова Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин уточнив, що після виконання Україною Плану дій зі спрощення візового режиму з ЄС українці зможуть перетинати кордон без віз лише за наявності такого «цифрового» документа. При цьому отримувати біометричний паспорт зовсім не обов’язково — за бажання можна залишити старий, паперовий. Але поїхати до Європи без візи тоді годі й мріяти.

ПОЗИЦІЯ ЦЕРКВИ

Віруючі вважають введення біометричних паспортів передостанньою сходинкою до початку Апокаліпсису. Ще більше хмизу у вогонь підкидає чутка, що інформація у чипі буде зашифровано у вигляді трьох шестизначних чисел. Саме в такому кодуванні віруючі вбачають сумнозвісний знак «трьох шісток».


Ще минулого року архієпископ Почаївський Володимир, архієпископ Запорізький та Мелітопольский Лука, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазарь, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней та інші владики УПЦ Московського патріархату виступили зі зверненням до Президента і народних депутатів України з проханням знайти можливість позбавити віруючих необхідності отримувати біометричні паспорти, запропонувавши альтернативу останнім.

В «оплоті православ’я», Росії, «чипізовані» паспорти почали вводити з 2009 року.

 

ДОВІДКА «УМ»

Біометричні паспорти — це машинозчитувані електронні ІД–документи, у які імплантовано RFID–чип (RFID — радіочастотна ідентифікація). У чип записують біометричні характеристики власника закордонного паспорта — відбитки пальців, сітківка ока, геометрія руки та інше, у залежності від вимог законодавства тієї чи іншої країни (конкретний біометричний параметр визначається законодавчо).


Відповідно до вимог ICAO, обов’язковою інформацією для біометричної ідентифікації особи є зображення обличчя власника документа (форма людського обличчя має суто індивідуальні характеристики і у цифровому форматі записується на чип). Іншу біометричну інформацію в закордонному паспорті (відбитки пальців, сітківка ока, геометрія руки та ін.) використовують лише як факультативну. Тобто кожна країна використовує її на власний розсуд.

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ

Позитивні та негативні наслідки запровадження біометричних паспортів:

Позитив:

Можливість їздити за кордон без візи;

Чіткий облік усіх «пільговиків» (інвалідів, пенсіонерів, малозабезпечених, чорнобильців, багатодітних) та (якщо вірити у чесність тих, хто матиме доступ до цих даних) неможливість скористатися «липовим» пільговим посвідченням.

Негатив:

Доступ контролюючих органів до інформації про ваші покупки, медичні дані, місце проживання; можливість контролювати із супутника місцезнаходження картки–посвідчення особи у будь–який час фактично позбавляє людину права на приватне життя;

Зібрана картотека відбитків пальців дає можливість тим, хто її «зламає», підробити «беззаперечні докази» провини будь–кого, в тому числі відомих опозиціонерів, «повісивши» на них кримінальні злочини;

Необхідність кожні 10 років (або за необхідності зміни даних, наприклад, одруження, народження дитини, зміни місця проживання) платити суму, що приблизно дорівнює місячному прожитковому мінімуму з кожної людини, в тому числі з неплатоспроможних немовлят;

Досі невідомо, хто особисто відповідатиме за збір ексклюзивних особистісних даних жителів усієї країни та хто відповідатиме і яким чином, якщо ця інформація потрапить до злочинців чи буде використана з нечесною метою.

 

ПІДРОБИТИ НЕМОЖЛИВО?

Голландський вчений Джероен Ван Бік зумів підробити біометричний паспорт. Під час експерименту голландець узяв два чипи реально існуючих британських паспортів та створив їх точні копії. Після цього він змінив дані на копіях чипів, помістивши на них фотографії Усами бен Ладена та палестинської смертниці–терористки Дарагме. Програма, яка діє в міжнародних аеропортах, визнала ці підробні паспорти справжніми. Як повідомив учений, особи всесвітньо відомих терористів були обрані спеціально для того, щоб ні в кого не виникало сумнівів у тому, що документи підроблено.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Євген Захаров, правозахисник:

— Якщо хакер достатньо кваліфікований і за допомогою сканера зможе отримати відбиток пальців, то ясно, що він може використати його як завгодно. Хоча б для того, щоб когось «підставити». Тобто зробити так, щоб безневинну людину звинуватили у вчиненні тих чи інших кримінальних діянь.

Ігор Рибаков,

лідер парламентської фракції «Реформи заради майбутнього»:

— «ЄДАПС» тепер матиме чималу базу конфіденційних даних українців. Де гарантія, що ця компанія не використовуватиме їх у своїх потребах, не перепродаватиме іншим структурам тощо? Не можна доручати таку справу приватній фірмі. У жодній цивілізованій країні такого немає. Біометричними даними в них володіють лише паспортні відділи.

Олег Соскін,

голова Української національної консервативної партії, професор Національної академії управління:

— По суті українців хочуть загнати у резервацію. Правлячий мафіозний режим для того, щоб узяти всіх українців під контроль, вирішив сформувати Єдиний демографічний реєстр на всіх громадян України... Ми переходимо у суспільство, яке описане у найстрашніших соціальних антиутопіях — у романі Замятіна «Ми», в романах Оруелла «Ферма», «1984». Формуються структури, які матимуть повну інформацію про кожного з нас. Це означає, що Міністерство внутрішніх справ, податкова, прокуратура, будь–які нотаріальні служби, поліклініки, всі бази будуть накопичуватись і вводитись у цей Єдиний державний демографічний реєстр. Це ж стосується і рахунків у банках, будь–якої інформації про укладання угод, здійснення покупок... Як узагалі можна такі закони приймати без референдуму і відкритих обговорень? Чому мовчать священики?

 

ОФІЦІЙНО

Оформлення і видачу паспорта громадянина України здійснює розпорядник Єдиного державного демографічного реєстру.

У паспорт громадянина України вносять таку інформацію: назву держави; назву документа; прізвище, ім’я особи; стать; громадянство; дату народження; унікальний номер запису в реєстрі; номер документа; дату закінчення терміну дії документа; дату видачі документа; уповноважений суб’єкт, що видав документ; місце народження; реквiзити документiв, виданих особi, оцифроване фото особи; оцифрований підпис.

Паспорт громадянина України видають не пізніше, ніж через тридцять днів із дня оформлення заяви–анкети на його отримання, або не пізніше, ніж через десять робочих днів iз дня оформлення заяви–анкети на його термінове отримання.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон видають у формі книжки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій інформації та складається з м’якої обкладинки, 32 сторінок і сторінки даних.

Теги: