З 21 листопада 2012 р. у Луврі триває виставка «Йоган Георг Пінзель: бароковий скульптор в Україні XVIII століття». Французькі ЗМІ широко висвічують цю тему й зараз, називаючи стиль Пінзеля блискучим, емоційним та експресивним.

Найцікавіші уривки з французьких видань.

TOUTELACULTURE.COM:

«...Велика експресивність та чутливість, характерні творам Пінзеля, були поставлені на службу Католицькій церкві, яка утверджувала свої позиції в далеких куточках Королівства Польського (...).

Для цієї виставки Лувр мав нагоду опертися на українські інституції та незвичне дотепер надання творів Львівською національною галереєю мистецтв. І ось деякі твори, які ніколи не виїздили за межі своєї країни, представлено тут, поряд з уявними реконструкціями, що демонструють їх початковий контекст. Ця паризька подія є результатом недавнього усвідомлення українцями багатства своєї спадщини, що була пошкоджена під час історії. Вони наново відкрили для себе забутого митця...».

OFFICIEL-GALERIES-MUSEES.COM:

«...Стиль Пінзеля – блискучий, близький до стилю скульпторів Золотого віку німецького бароко, – є зразком естетики, яку рідко можна побачити у Франції. Митець вирізняється на тлі сучасників власною індивідуальністю: емоційна, яскраво виражена жестикуляція, наголошена експресивність, дуже індивідуальне характеризування складок».

ARTEMEDIA-AGENCE-PRESSE.COM:

«Блискучий стиль Пінзеля відрізняє його від сучасників своєю індивідуальністю, красномовністю, здатністю зобразити драматичний рух та специфічним використанням оздоблень».

SLASH.FR:

«...Виставка надає рідкісну можливість побачити тридцять скульптур цього митця, більшість з яких – із дерева, деякі поліхромні чи позолочені. Хоча вони й нагадують твори інших великих німецьких скульпторів, проте блискучий стиль Пінзеля відрізняє цього майстра від інших...».

SORTIRAPARIS.COM:

«...Лувр віддає шану Йоганові Георгу Пінзелю завдяки унікальній для Франції виставці: забутий митець – Йоган Георг Пінзель – з його дуже особливим стилем, помітно вплинув на скульптуру своєї епохи в Україні...

Для нас є честю приймати цього «врятованого» від невідомості митця, чий особливий стиль нагадує німецьких скульпторів Золотого віку, з непідробним особистим почерком. Із його дерев’яних скульптур народжуються персонажі з витонченими жестами, вираженою експресивністю, які роблять зрозумілим створення Музею Пінзеля у Львові – місті, де мешкав митець, яке, до того ж, увійшло до списків Світової культурної спадщини людства ЮНЕСКО...».

Теги: