День святого Миколая наближається. Тисячі дітей та дорослих з нетерпінням чекають, що святий і цього року про них не забуде. Ми поцікавилися у відповідального за соціальне служіння в Українській Греко-Католицькій Церкві о. Андрія Нагірняка, чи допоможе Церква святому навідатися до всіх потребуючих.

Отче, що Церква цього року підготувала до дня святого Миколая?

Уже багато років Церква намагається організувати день святого Миколая таким чином, щоб люди могли проявити свою доброту до ближнього. Адже саме це і є головний сенс свята.

Особа святого Миколая упродовж століть залишається для нас заохотою, щоб втілювати в наше життя доброту.

Власне, Церква й працює над тим, щоб її вірні реалізували свою доброту, попрактикувалися в цій доброті. І день святого Миколая –  хороша нагода для цього.

З листопада місяця вже впродовж багатьох років починається щорічна акція, яку організовує Мальтійська служба допомоги та Карітас «Миколай іде до сиріт». Щоб святий Миколай прийшов до найбільшої кількості сирт, малозабезпечених для цього працюють також молодіжні організації, громадські організації, які співпрацюють з Церквою. Суть такої роботи полягає в тому, щоб листи, які пишуть сироти в інтернатах, дитячих будинках до Миколая, передати нашим парафіянам. Потім, коли парафіяни підготують подарунки, волонтери везуть їх сиротам. Звісно, вони готують для діток відповідне свято, зустрічаються з ними, розповідають, хто такий святий Миколай.

Завжди є важливим, щоб крім матеріальної допомоги, була жива зустріч, спілкування з дітьми, щоб це не було лише в матеріальній площині.

А хіба Миколай приносить дітям усе, що вони просять у листах?

Звісно, ні. Бо часом дитяча фантазія не знає меж, але це не впливає на радість дітей від подарунка, який трохи відрізняється від того, що вони просили. Проте часто дітки не замовляють щось конкретне. Крім іграшок і солодощів, дітям святий Миколай приносить одяг, взуття, книги.

Головне не те, щоб подарувати все, що попросила дитина, а саме про момент обміну добротою.

Також наша Церква кілька років поспіль на свято Миколая навідується до ув’язнених, неповнолітніх, які перебувають у виправних колоніях. Щоб їм також подарувати частинку людської доброти та милосердя, організувати для них свято й показати, що вони не самотні в цьому світі.

Отче, а чи правильно діти сприймають свято Миколая?

Так, на жаль, така проблема є. На Заході свято Миколая дещо видозмінилося, переросло в комерційне русло. В Україні – інша проблема. Люди часто не мають релігійного виховання, тому постать цього святого їм ні про що не говорить. Проте Церква з року в рік дедалі більше намагається поінформувати народ, як правильно сприймати це свято.

Святий Миколай – реальна особа, яка жила на землі, яка потім була проголошена святою за свої вчинки. Він своїм прикладом і життям показує всім нам, в який спосіб треба жити, творячи добро ближнім.

До скількох дітей-сиріт, за Вашими підрахунками, завітає святий Миколай?

Крім дітей, він обов’язково завітає до ув’язнених, самотніх, престарілих. Мова йде про тисячі осіб.

Конкретну цифру важко назвати. Ми будемо знати її вже після свята. Скажімо, минулого року тільки в Івано-Франківській області святий Миколай завітав майже до трьох тисяч дітей.

Звичайно, що цього року збільшилася кількість тих, до кого Церква разом з Миколаєм зможе завітати.

Теги: