Публіцист і політик Володимир Жаботинський належав до тих дуже нечисленних діячів єврейського національного руху, які одразу зрозуміли, що євреї й українці мають не сваритися між собою, а діяти разом. Його різкі висловлювання, кажуть видавці книги «Володимир Жаботинський. Вибране», що була презентована в музеї Шолома-Алейхема 31 січня, актуальні для державотворення й дотепер.
 
Для Росії він російський письменник, для Ізраїлю – ідеолог, а для України – публіцист, який першим передрік утворення української держави. «Коли я помру, ви можете написати на моїй могилі: «Це людина, що підписала угоду з Петлюрою», – казав про себе письменник і публіцист Володимир Жаботинський. Він міг би стати блискучим російським літератором, але зробив вибір на користь свого народу і став одним з ідеологів сіонізму та засновників Держави Ізраїль.
 
Сучасним українцям він залишив два дуже важливі уроки: по-перше, реалістично бачити світ, а по-друге, не бути колабораціоністом. Сучасне суспільство тому програє, бо бачить лише те, що хоче бачити, пояснює журналіст Радіо Свобода  Віталій Портников. Якщо вже бачиш те, що не влаштовує, то треба діяти, ставати учасником, а не лише спостерігачем. Володимир Жаботинський це зробити зміг. Відтак його публіцистична кар’єра повністю перетворилась на ідеологічну і політичну. Тепер з його нащадків формується ізраїльський уряд.
 
«Він вміє бачити не те, що хочеться, а те, що є. Саме тому він був єдиний з російських і в той час українських публіцистів, який передбачив майбутню українську державність приблизно за 15 років до її утворення. Точно так він бачив і створення Ізраїлю, в той час, коли сама можливість створення єврейської національної держави ввижалася фантастикою навіть найбільш завзятим учасникам сіоністського руху» – зазначає Портников.
 
Єврейське плече для українського національно-визвольного руху
 
Мріючи про єврейську державу, Володимир Жаботинський водночас співчував тим, хто мріяв про українську. Ще в царській Росії він виступав із закликом до євреїв підтримати місцеві національні рухи, і насамперед український, бо вбачав в них союзників. Саме такі непритаманні тому періодові думки і сформували сьогоднішню реальність, вважає генеральний директор наукового видавництва «АКТА» Галина Федорець.
 
«Таке враження, що воно писалося не 1903 року, а 2013 року. Він говорить дуже дражливі речі, які, щоб сказати, треба мати силу. У нього кожне слово чітке і зрозуміле. Треба тільки хотіти прочитати і не боятися зрозуміти, що там написано», – каже видавець.
 
Володимир Жаботинський взяв на себе відповідальність за майбутній світогляд єврейського народу. «Я, націоналіст, за жадну ціну не визнаю себе в Росії громадянином другої кляси. Я вважаю себе принципово таким самим господарем у цій державі, як і росіянин; я вимагаю, щоб держава пристосовувалася до моїх національних вимог точнісінько так, як вона мусить пристосовуватися до вимог росіян, українців, поляків, татар тощо», – показував приклад він.
 
Володимир Жаботинський, справжнє прізвище та ім’я якого Зеєв Йона, народився в Одесі, але похований за його ж бажанням у Єрусалимі. І хоч багато з його передбачень долі як єврейського, так і західноєвропейських народів справдились, стати свідком цього він все-таки не встиг.

Radiosvoboda.org

Теги: