Релігієзнавець доктор філософських наук Юрій Чорноморець вважає, що можливому об'єднанню українських церков заважають амбіції деяких високопоставлених представників обох гілок українського православ'я – Української православної церкви Московського патріархату і церкви Київського патріархату. Водночас шанси на воз'єднання оцінює доволі високо.


– Переговори мають великі шанси на успіх. Бо сьогодні немає ніякого політичного тиску на будь-яку із сторін. Є програма мінімум перемовин – обидві церкви мають дотримуватися правил співжиття й уникати конфліктів в рамках єдиної держави, єдиного суспільства. Є й програма максимум – вона продумана до дрібниць, включно з тим, хто із представників обох церков має очолити ту чи іншу духовну семінарію.

Російський патріарх Кирило не заважає переговорам?

Патріарх Російської церкви Кирилозакликав до подолання роз'єднання на основі канонів, так само як і предстоятелі всіх православних церков 9 березня цього року. Як держава має жити за Конституцією, так і церква має жити за канонами.

Церква у підпорядкуванні Московського патріархату хоче, аби об'єднання означало приєднання Київського патріархату в лоно "материнської церкви". Водночас у Київському патріархаті недвозначно натякають, що патріархом має бути лише Філарет.

Я не виключаю пакетного голосування за прикладом парламенту, коли обидві сторони йдуть на компроміс і поступаються принципами. Звісно, є фігури, які для представників іншої церкви є ніби більмом на оці. Однак заради об'єднання ними можуть пожертвувати.

Патріарх Філарет є цим більмом на оці?

Патріарх Київського патріархату Філарет наполягає, що саме він має очолити майбутню об'єднану церкву. Я не думаю, що його категорична позиція щодо глави майбутньої церкви є конструктивною. Не надто правильно, коли патріарх церкви, яка має 40 єпископів та 5 тисяч парафій, диктуватиме волю церкві, яка має 70 єпископів та 13 тисяч парафій. Я розумію, що свого часу патріарха сильно образили в Москві, не давши керувати Російською церквою. Зрозумілим є його прагнення до особистої справедливості в цьому питанні. Однак сам патріарх Філарет тиждень тому в одному із інтерв'ю зазначив, що поступиться місцем у разі, якщо побачить достойного кандидата. Заради високої мети не буде гріхом поступитися амбіціями. Достойні кандидати є і в УПЦ, і в УПЦ КП. Очевидно, що керівництво обєднаної церкви мало було б бути колективним, але предстоятель – від УПЦ. Так само очевидно, що друга і третя посади – секретаря Синоду та Керуючого справами мали б бути зайняті представниками УПЦ КП.

Київський патріархат теж не сприймає постаті відомого українофоба митрополита Агафангела Одеського.

Зрозуміло, що і в Київському патріархаті неоднозначно сприймуть цю постать. Митрополиту Агафангелу у вересні виповнилося 75 років. В такому віці він має подавати прохання про відставку. Однак такого прохання митрополит ще не подав. Але з ним завжди можна домовитися при бажанні. Наприклад, зараз він ніяк не підтримує сепаратистів. У церковних проповідях панує аполітична риторика, і лише в особистих розмовах деякі священики демонструють свій світогляд. Думаю, що також і інші єпископи УПЦ – дуже конструктивні люди, які розуміють, що Україна нікуди не дінеться, і потрібно закорінюватися тут.

Gazeta.ua

Теги: