"Константинопольський патріархат не побоюється..."У Київській Патріархії прокоментували рішення Синоду УПЦ (МП) від 24 листопада 2009 р. щодо підготовки з діалогу з Київським Патріархатом. «Враження від цих рішень – подвійні, – говорить речник Патріархії єпископ Васильківський Євстратій. – З одного боку позитивним є те, що процес підготовки до діалогу може бути продовжений, не відбудеться його згортання. Адже перед засіданням Священного Синоду були такі побоювання, що радикально налаштовані противники діалогу з числа синодалів приймуть рішення, які зроблять подальший процес спілкування робочих груп неможливим. Цього, слава Богу, не сталося. З іншого боку, є й негативні тенденції – документи, прийняті Синодом, дихають риторикою минулого. Такі слова використовували десять-п’ятнадцять років тому. Якщо хтось сподівається, що діючи в такому дусі можна подолати розділення Української Церкви – він глибоко помиляється».

У Київській Патріархії розуміють, що в самому середовищі УПЦ (МП) справа підготовки до діалогу сприймається неоднозначно. «Є противники діалогу, є прихильники, є велика частина тих, хто не проти діалогу, але не бажає висловлювати своєї позиції, не знаючи – схвалюють чи ні такий діалог в Московській Патріархії – говорить владика Євстратій. – Якщо в Київському Патріархаті ставлення до діалогу з УПЦ (МП) у всіх позитивне, всі його підтримують, то в УПЦ (МП) окрім діалогу з нами ще потрібно проводити внутрішній діалог, при чому відразу в кількох напрямках – і в Україні, і поза її межами. Все це ускладнює процес».

Разом з тим єпископ Євстратій наголосив на тому, що шлях діалогу з УПЦ (МП) – не єдиний спосіб подолання розділення Українського Православ’я.

«Наша позиція полягає в тому, що діалог з УПЦ (МП) – найбільш правильний і необхідний крок у напрямку улікування церковного розділення в Україні. Але діалог з УПЦ (МП) – не єдиний шлях виходу з нинішньої ситуації.

Не треба забувати, що вагомим чинником розв’язання українського церковного питання був і залишається Вселенський Патріарх. Константинополь – наша Матір-Церква. І, на відміну від Московського Патріархату, якому важко виявляти щодо нас конструктивну позицію, Константинопольський Патріархат налаштований більш відкрито.

На відміну від Московського Патріархату, Константинопольський не побоюється ні діалогу з УПЦ Київського Патріархату, ні зустрічей та переговорів з нашим Патріархом. Якщо підготовка діалогу з УПЦ (МП) зайде у глухий кут – можливо відкриття в Києві представництва Константинопольського Патріархату дасть новий імпульс у процесі об’єднання Української Церкви?» – підсумував владика.

Він також повідомив, що найближчим часом будуть оприлюднені звернення Святійшого Патріарха Філарета, в яких буде викладено позицію Київського Патріархату щодо питань, пов’язаних з діалогом і відновленням єдності Української Церкви.  

сайт УПЦ КП

Теги: