В Українській греко-католицькій церкві скептично оцінюють зустріч Папи Римського Франциска з патріархом Російської православної церкви Кирилом.

У п'ятницю очільники двох великих світових гілок християнства провели зустріч на Кубі, яка стала першою такого роду з XI ст., коли християнство розкололося на східне і західне.

Статус УГКЦ, яка підпорядковується Ватикану, але дотримується переважно східного обряду, залишається гострою темою у відносинах Римо-католицької церкви і РПЦ.

"Безперечно, цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних нашої Церкви та й просто небайдужих громадян України, - прокоментував підсумкову заяву зустрічі предстоятель УГКЦ Любомир Шевчук, якого цитує сайт УГКЦ. - Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської Столиці агресії Росії проти України. Я, безперечно, розумію ці почуття".

"З нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі чи підписують якісь спільні тексти, то нам годі очікувати від цього чогось доброго", - додав він.

За його словами, ті пункти у спільній заяві двох церковних лідерів, де згадано про Україну, викликають у нього більше запитань, ніж відповідей.

Зокрема йдеться про 26-й пункт, де сказано, що обидва духовні лідери вболівають з приводу протистояння в Україні і закликають сторони конфлікту до розсудливості й суспільної солідарності.

"Пункт 26 цієї Декларації є найбільш контроверсійний. Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не признається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України... або звертається передусім до свого сумління, закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру", - сказав очільник українських греко-католиків.

Примирення

Папа Римський Франциск та патріарх Московський Кирил в своїй декларації закликали всі сторони, залучені до конфлікту в Україні, до миротворчості.

Глави церков "висловили жаль" через конфлікт в Україні, відзначивши, що він призвів до багатьох жертв та глибокої економічної та гуманітарної кризи.

"Ми запрошуємо всі сторони, які беруть участь в конфлікті, до розсудливості, соціальної солідарності і до дії, які спрямовані на побудову миру", - сказано в декларації.

"Ми запрошуємо наші церкви в Україні працювати в напрямку соціальної гармонії, утриматися від участі в протистоянні та не підтримувати подальший розвиток конфлікту", -заявили глави церков.

Також вони закликали православних християн та греко-католиків до примирення.

Глави церков сподіваються, що їхня зустріч "може сприяти примиренню" там, де існують суперечності між греко-католиками і православними.

Вони відзначили, що зараз зрозуміло, що минулі методи "уніатства" не є шляхом відновлення єдності, однак церковні громади, "які виникли в цих історичних умовах, мають право на існування".

"Православні і греко-католики потребують примирення і взаємоприйнятних форм співіснування",- заявили глави церков.

"Наша надія, що розкол між православними вірянами в Україні може бути подоланий через існуючі канонічні норми, що всі православні християни в Україні житимуть в мирі та гармонії, і що католицькі громади в країні можуть цьому сприяти, щоб наше християнське братство могло стати більш очевидним", - сказано в декларації.

Вbc.com

Теги: