Члени товариства Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, відомі як мормони, через гуманітарну програму допомогли мільйонам людей зі всього світу. Програма діє завдяки пожертвуванням вірян. Не має значення, скільки людина пожертвує, важлива кожна копійка, каже асистент директора з гуманітарної роботи в Україні 27-річний Юрій Слепак.

Як давно діє гуманітарна програма?

— З часу заснування Церкви мормонів в Україні. Це — єдиний механізм, фонд між багатьма країнами. У центральний столичний офіс надходять усі запити, звернення про допомогу. Члени церкви в різних містах повідомляють нас про потреби. Ми виїжджаємо на місце, спеціальна рада розглядає кожний проект і приймає рішення, кому і як допомагати.

Чи довго треба чекати на допомогу?

— Кілька місяців. Спочатку перевіряємо, чи справді вона потрібна й у якому розмірі. Буває, не завжди допомагаємо у повному обсязі. Як-то кажуть: "Поможемо, чим зможемо". Ніколи не даємо грошей. Якщо йдеться про якісь речі, купуємо самі й передаємо. Трапляється, люди віддають останні гроші. Ми не маємо права бездумно їх витрачати. Буває, маленькі діти жертвують кілька копійок і просять передати їх переселенцям.

Ви маєте тільки крупні міжрегіональні проекти?

— Є великі гуманітарні проекти й малі. З великих — торік церква через ООН допомогла переселенцям із Донбасу на 1,5 мільйона доларів. Закупили набори одягу, постільної білизни, їжі.

Часто співпрацюємо з організаціями Червоного Хреста. На їхнє прохання цього місяця привезли комплекти постільної білизни в лікарню Червоного Хреста в Чернігівській області. Зараз купуємо велику пральну машину. У Вінницьку міську лікарню придбали кисневі апарати, матраци для ліжок, тумбочки. Там відкрилося нове відділення для людей, які доживатимуть там віку.

Кому церква допомагає най­частіше?

— Дитячим будинкам, садочкам, притулкам, інтернатам. За 10 років тільки в Україні надали допомоги на 18 мільйонів доларів. Здебільшого — дітям. Купували одяг, матраци, холодильники, печі, ліжка, парти. Київська громадська організація "Сильні духом" реабілітує діток після лікування та маленьких переселенців. Ми надали будівельні матеріали: фарбу, шпалери, дошки для підлоги.

Які є ще напрями про­грами?

— Медична гуманітарна допомога. Провідні американські дантисти, імунологи, офтальмологи їздять по всьому світу і діляться досвідом. В Україні немає потреби навчати лікарів, просто не вистачає обладнання. Недавно купили дорогий лазер для Одеського інституту імені Філатова. У Києві є школа для дітей-аутистів. Обладнали відео-клас — встановили телевізор, проектор, аби діти могли навчатися. Для організації сліпих придбали спеціальні телефони й радіоприймачі.

Допомагаєте лише дітям і хворим?

— Розпочали проект допомоги бідним сім'ям у Вінниці. Громадські організації й департамент соціального захисту обрали 40 сімей, що живуть за межами бідності. Вони не можуть купити собі ­основних речей — ліжко, холодильник, пральну ­машину. Також такий проект розробляємо в Харкові.

Хто відповідає за надання допомоги?

— За всі гуманітарні проекти в Україні відповідає подружжя місіонерів зі США. Такі ж місіонери добровільного служіння за власні кошти втілюють благодійні проекти по всьому світу.

Gazeta.ua

Теги: