Держсекретар Ватикану виступив у Запоріжжі з важливою промовою

Держсекретар Ватикану П’єтро Паролін у запорізькому католицькому храмі Бога Отця Милосердного звернувся до вірян, очільників різних церков Запоріжжя та релігійних організацій від імені Папи Римського Франциска. Портал Depo.Запоріжжя зібрав п’ять важливих меседжів, які прозвучали в Запоріжжі від імені очільника Святого Престолу.

1. Ватикан вчергове підкреслив необхідність дотримання міжнародної законності щодо територій та кордонів України. Держсекретар процитував виступ Постійного спостерігача Святого Престолу при ООН та інших міжнародних організацій у Женеві під час 28-ї сесії Ради з прав людини щодо України у березні 2015 року: "Як вже було оголошено на міжнародному рівні,"Святий Престол має намір знову підкреслити крайню необхідність дотримання міжнародної законності щодо територій та кордонів України як ключового елемента для забезпечення стабільності, і на рівні національному, і на регіональному, і для відновлення права і порядку, заснованих на повній повазі до фундаментальних прав людини".

2. Визнав, що в якому б стані не знаходився конфлікт в Донбасі, до поки він триває, він залишається потенційно небезпечним. "Ця війна підступна, часто замаскована, майже невидима ззовні - і саме тому несправедливо забута, в тому числі світовими засобами масової інформації, але яка є постійною загрозою, безперервної дестабілізацією миротворчого процесу". "Як міна, ця війна залишається завжди замаскованої і завжди потенційно вибухонебезпечною".

3. Наголосив на небезпеці цієї війни для усього світу. "Ця війна - набагато більше, ніж якийсь тривалий конфлікт: це постійна небезпека, знак протистояння цивілізацій, історій і народів, яке виходить далеко за межі України і яке може мати серйозні наслідки для рівноваги, яка і так постійно порушується в багатьох частинах світу ".

4. Заявив про моральну відповідальність Європи щодо долі України. "Європа повинна відчувати себе відповідальною за долю цього геополітичного регіону, не беручи до уваги лише економічні чи стратегічні інтереси".

5. Заявив про бажання консолідувати католицьку Європу для допомоги Україні. "Святіший Отець Франциск побажав закликати католицькі громади Європи приєднатися до нього в конкретному і сильному жесті солідарності, присвячуючи спеціальний збір коштів у всіх храмах Європи". "Цей збір був проведений і, звичайно, отримав загальну солідарну підтримку. Тому що Європа - це найближчий і найбільш залучений горизонт до подій в Україні".

Й, нарешті, важливим меседжем можна вважати сам приїзд другої після Папи особи в Ватикані до Лівобережної України. Адже такий візит на територію, яка завжди вважалася виключно сферою впливу московської церкви, є історичним.

Нагадаємо, Запоріжжя стало центром гуманітарної місії Ватикану “Папа для України”. Допомога зібрана в Європі має дістатися людей, що постраждали від війни в Україні, зокрема й тих, що залишаються на окупованих територіях. Початок місії в Україні офіційно оголосив держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін, що перебував у Запоріжжі вчора, 16 червня.

Depo.ua

Теги: