9 скандальних витівок священиків

Священик Української греко-католицької церкви Іван Громик відмовився безкоштовно відспівати померлого чоловіка в селі Коропуж Городоцького району на Львівщині у вересні цьогоріч. Вимагав, аби родичі покійного заплатили 700 грн йому і 200 – диякону, яким є його дружина.

– Отець сказав, що мій батько не ходив у церкву. Значить, у храм його не можна заносити, а закопати, як скотину. Відспівати батька вмовили за 700 гривень, – розповідає донька померлого Галина Швець.

Священик звинувачення заперечує

1. Наприкінці серпня 2017 року в селі Повча Дубенського району Рівненської області настоятель православної церкви Святої Трійці Московського патріархату Віталій Буга вибив зуб священику Київського патріархату Олександрові Тимощуку.

– Отець Віталій підійшов до машини, в яку я сів. Був у підряснику і з хрестом на грудях. Вдарив у обличчя. Кров розбризкалась по салону. Кричав, що це мені за хрещення у нього на парафії, – згадує отець Олександр. Пішов на конфлікт, бо Тимощук показав йому середній палець, стверджує настоятель церкви МП. Обидва звернулися до поліції.За тиждень Віталій Буга попросив прощення в отця Олександра. Йому заборонили служіння у церкві й позбавили посади настоятеля.

2. У білоруському Вітебську 4 серпня 2017-го правоохоронці затримали російського священика – в борделі з повіями. Висунули йому підозру в їх вербуванні. Отець Микола Кірєєв із Всеволожського району Ленінградської області з дому вирушив за два дні до того. Рідним сказав, що збирається в паломницьку поїздку Московською областю. Через добу перестав відповідати на дзвінки. Його дружина звернулася в поліцію.

3. 15 липня цьогоріч у місті Жовква на Львівщині настоятель церкви Святих апостолів Петра і Павла Московського патріархату 72-річний Степан Хомин не відчинив двері храму перед труною із загиб­лим бійцем АТО. Євангеліє не прочитав, у поминальні дзвони не забив. За півгодини, коли сержанта ховали, у церкві вдарили весільні дзвони – священик проголошував шлюб.

– Нас ніхто не попередив, що треба відкрити ворота, задзвонити, – каже дружина отця Надія Хомин. – Ми – канонічна церква й не можемо молитися з розкольниками.

4. У липні 2017-го пастор церкви Євангельських християн-баптистів звернувся до голови села Грудки Камінь-Каширського району на Волині з проханням провести на озері хрещення. Голова погодився, але згодом відмовив. Мотиву­вав тим, що проти – священик Української православної церк­­ви Московського патріархату Василь Гайдук. Баптисти назвали ці дії незаконними. У спланований час прийшли хреститися. На озері був отець Василь із парафіянами. Тримали хрест із хоругвами. Священик проводив літургію. Виникла суперечка. Зрештою православні пішли зі словами: "Нехай хрестяться, може, хто з них утопиться".

5. У місті Бровари під Києвом у січні цьогоріч у сауні з голими дівчатами помер протоієрей Іоанн Корнута, 26 років. Під час відпочинку в нього відірвався тромб. Служив у Свято-Введенському чоловічому православному монастирі Московського патріархату в столиці. Чоловік – уродженець Закарпаття. Його тіло знайшли співробітники сауни. Дівчата втекли. В Іоанна зник мобільний телефон і дорогий ланцюжок. Поруч із ним лежало водійське посвідчення.

6. Керуючий Тернопільською єпархією Української автокефальної православної церкви Мстислав Гук із трьома священнослужителями розважався в місцевому нічному клубі "Сіті" у піст. 27 вересня торік на свято Воздвиження Хреста Господнього камери зняли, як батюшки п'ють алкоголь, танцюють із дівчатами й б'ються з відвідувачами. Після оприлюднення відео Мстислава направили на покаяння в монастир і відсторонили від богослужінь. Глава УАПЦ Макарій попросив вибачення за поведінку архієпископа.

7. 6 вересня позаторік столична патрульна поліція зупинила Mercedes-Bеnz настоятеля Києво-Печерської лаври Павла Лебідя. Порушив правила дорожнього руху при в'їзді в Лавру. Виписали штраф. Реакцію владики записали на відео: "Ви сьогодні в церкві були? Подумайте про душу, тоді будете робити мені зауваження. Я не хлопчик, щоб стояти тут".

8. На Київщині настоятель Покровської православної церкви Московського патріархату 61-річний Микола Наслудов перед вівтарем храму поставив труну з тілом покійної дружини 48-річної Тетяни в лютому 2015-го. Відкопав її через півроку після захоронення. Змушував парафіян молитися на мертву матушку, бо вважав її святою. Казав поклонятися й цілувати "мощі". Труна з напіврозкладеним тілом два тижні простояла в церкві. Проти священика відкрили кримінальне провадження за наругу над могилою.

9. У квітні 2012 року на Львівщині отець Української греко-католицької церкви Степан Палій відмовився відспівати чоловіка, бо сім'я того заборгувала церкві 2100 грн. Така сума набігла за два роки. Стільки часу в селі щомісяця здавали по 100 грн із кожної хати нібито на ремонт храму.

– Покликав доньку до другої хати і каже: доки не заплатиш 2100 гривень, тата ховати не буду. Відповіла, що не маємо такої суми. Батько хворів весь час, гроші йшли на ліки, – говорить дружина померлого Олена Демчук.

Небіжчика безкоштовно поховав священик із сусіднього містечка.

Gazeta.ua

Теги: