20 березня 1639 року у селі Мазепинці на Київщині народився гетьман Іван Мазепа.

Мазепа навчався у Варшавському єзуїтському колегіумі та Краківській академії, згодом потрапив до двору польського короля, великого князя литовського і руського Яна II Казимира. Іван став королівським пажем, швидко завоював прихильність короля вишуканими манерами. Ян II Казимир був у близьких взаєминах із західними монаршими дворами. Він щороку висилав за кордон трьох талановитих юнаків шляхетського походження для покращення освіти. Мазепа потрапив до цієї трійки. Відвідав Німеччину, Францію, Італію, Австрію у дипломатичній місії козаків. Після цього король Ян-Казимир доручав Мазепі кілька різних дипломатичних місій в Україні, Туреччині, Московії.

У Варшаві Мазепа закрутив роман із королевою француженкою Марією Луїзою Гонзагою де Невер. Їхні стосунки завершилися конфліктом Мазепи зі шляхтичем Яном-Хризистом Пасеком, пажем при дворі польського короля. Він брав участь у змові конфедератів проти монарха. Випадково Мазепа довідався й повідомив Яна Казимира.

Коштом Івана Мазепи збудували, реставрували та оздобили велику кiлькiсть церковних споруд. Найвiдомiшими з них були будiвлi в таких монастирях, як Києво-Печерська лавра, Пустинно-Миколаєвський, Братський Богоявленський, Кирилiвський, Золотоверхо-Михайлiвський, Чернiгiвський Троїцько-Iллiнський, Лубенський Мгарський, Густинський, Батуринський Крупницький, Глухівський, Петропавлiвський, Домницький, Макошинський, Бахмацький, Каменський, Любецький, кафедральні собори у Києві – Святої Софії, Переяславі та Чернiговi, церкви в Батурині, в Дiгтярiвцi та iншi.

Він був високо освіченою людиною для свого часу. Спілкувався і писав 12 мовами. Писав вірші, грав на багатьох інструментах, їздив верхи, фехтував. Гетьман написав думу "Всі покою щире прагнуть". У ній він закликав українців об'єднатися проти спільних ворогів.

Гетьман Іван Мазепа давав гроші в борг багатьом європейським монархам. Найбільшими його боржниками були королі Швеції.

У США ім'я Івана Мазепи носять 4 населені пункти у штатах Міннесота, Пенсильванія, Північна Кароліна і Південна Дакота. У ПАР є населений пункт під назвою Мазепа Бей.

12 лютого 1798 року у Петербурзі помер останній король Речі Постолитої 66-річний Станіслав ІІ Август. У нього стався інсульт. На вимогу російської імператриці Катерини II він був змушений зректися престолу і переїхав до Петербурга, де жив на виділену йому пенсію без права виїжджати за кордон.

Gazeta.ua

Теги: