3 червня делегація Української Православної Церкви (до якої, окрім духовенства, входив і відомий олігарх та спонсор цієї Церкви Вадим Новинський) відвідала Константинопольського патріарха. У своєму підсумковому інтерв’ю телеканалу «Інтер» керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) серед іншого заявив: «Багато обману, на жаль, сьогодні існує в нашому інформаційному просторі».
 

З цією тезою владики важко не погодитись. Проте церковний ієрарх скромно приховав той факт, що значна частина дезінформації продукується самою УПЦ (МП). І мова йде навіть не про славнозвісний портал СПЖ, повністю підконтрольний та підтримуваний Московським патріархатом, а про офіційний сайт Української Православної Церкви (МП).

Одна з останніх новин, опублікованих на згаданому ресурсі, має дуже яскравий заголовок: «В Україні одна законна Церква — УПЦ: Синод Грузинської Православної Церкви висловився щодо автокефалії». У публікації автор посилається на грецький портал Romfea, присвячений новинам світового православ’я. Перші абзаци справді передають інформацію з грецької новини: щодо трьох листів (з Константинополя, Москви та Києва), зачитаних під час Синоду Грузинської Церкви, а також слів одного з членів Синоду про незгоду грузинського Католикоса-Патріарха Іллі ІІ з позицією Константинополя та його готовністю надати Томос.

Проте далі автор публікації на сайті УПЦ (МП) свідомо вирішив не представляти думку іншого члена грузинського Синоду митрополита Чкондидського Петра (Цаави). В оригінальній грецькій новині сказано, що митрополит підтримує ідею незалежної (автокефальної) церкви в 40-мільйонній Українській державі. Натомість українські церковники інтерпретували ці слова по-своєму:

«У розмові з грузинськими журналістами член Синоду Грузинської Православної Церкви митрополит Чкондидський Петр (Цаава) зазначив, що обговорення питання про автокефалію в Україні почне серйозно обговорюватися після того, як свою позицію висловить Вселенська Патріархія».


Повертаючись до першоджерел


Варто відмітити, що на офіційному сайті Грузинської Православної Церкви повідомлення про розгляд українського питання вкрай обмежене: Католикос-Патріарх висловив свої думки щодо українського питання, зачитав згадані вище листи. Тож однозначно: про якусь єдину позицію Синоду ГПЦ (про що заявлено у заголовку новини УПЦ (МП)) не йдеться взагалі.


Більше того, митрополит Петр (Цавва) у своєму інтерв’ю грузинському телебаченню, окрім ідеї незалежності української Церкви, згадав і про Патріарха Кирила: «Першоієрарх країни-агресора не має згадуватись у молитвах». Чому ані грецький портал, ані офіційний сайт УПЦ про це не згадали, питання риторичне.

Якщо першоієрархи Української Православної Церкви стверджують, що УПЦ – єдина канонічна і правильна та переконані у своїй правоті, тоді навіщо вдаватися до маніпуляцій та свідомого замовчування протилежної думки?

«Ваше ж слово хай буде: так – так, ні – ні. А що більше над це, те від лукавого» (Мт. 5:37).

Spa.ukma.edu.ua


Теги: